Wat is artisjok?

De fotogenieke grijsgroene knoppen komen je waarschijnlijk bekend voor, maar wat is artisjok precies? Het is de bloemknop van een distel. Als je hem verder laat groeien, ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem. Kom niet in de verleiding om dit te doen, want dan kun je er alleen nog maar naar kijken en dat is zonde. Artisjok wordt overigens gekweekt in warme landen als Egypte, Italië en Spanje en niet in Nederland.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar helaas: die zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om te kiezen voor een artisjok met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst.

Gelukkig kun je ook met artisjokken uit blik heerlijke gerechten maken. In deze vorm zijn ze wel gewoon het hele jaar door bij je plaatselijke supermarkt te koop. Vaak gaat het dan om artisjokharten. Bekijk altijd even de houdbaarheidsdatum voor je ermee naar de kassa loopt.

Hoe smaakt artisjok?

Nu we je vraag ‘Wat is artisjok?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. Artisjok is lekker zacht van smaak, maar je proeft wel een lichte bitterheid. Lekker!

Hoe kan je artisjok vervangen?

Artisjok vervangen is lastig. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor palmharten. Dit is het binnenste gedeelte van een jonge palmboom.

Hoe gebruik je het?

Het is lastig om in woorden te beschrijven hoe je verse artisjok op de juiste manier bereidt. In deze video worden de stappen duidelijk uitgelegd. Artisjok uit pot of blik hoef je niet verder schoon te maken voor je het in een recept gebruikt.

Hoe moet je artisjok bewaren?

Verse artisjok droogt snel uit. Verwerk hem daarom gelijk in een gerecht of wikkel hem in een vochtige theedoek voor je hem in de koelkast legt. Dan blijft hij enkele dagen goed. Kijk voor het bewaaradvies voor artisjok uit blik of pot even op de verpakking van het product.

Wat kun je er allemaal mee?

Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Benieuwd geworden naar recepten met artisjok? We delen er alvast drie, maar de lekkerste vind je vanaf 14 april in het Italiënummer van foodies. Onze foodies friends gingen de uitdaging aan en maakten heerlijke gerechten. Zet deze datum dus in je agenda om als eerste de beste recepten uit te proberen.

1. Orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

2. Artisjokharten met tuinbonen

Artisjokharten met tuinbonen

3. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek