Wat is artisjok?

De fotogenieke grijsgroene knoppen komen je waarschijnlijk bekend voor, maar wat is artisjok precies? Het is de bloemknop van een distel. Als je hem verder laat groeien, ontwikkelt zich een prachtige paarse bloem. Kom niet in de verleiding om dit te doen, want dan kun je er alleen nog maar naar kijken en dat is zonde. Artisjok wordt overigens gekweekt in warme landen als Egypte, Italië en Spanje én op Texel.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Verse artisjokken zijn het lekkerst, maar helaas: die zijn in Nederland slecht verkrijgbaar. Mocht je er toch eentje tegenkomen, neem dan een exemplaar met frisse, stevige bladeren mee. Het beste is om er eentje te kiezen met bladeren die dicht op elkaar zitten. Als de bladeren ver uit elkaar zijn, is dat een teken dat de knop te laat is geoogst.

Gelukkig kun je ook met artisjokken uit blik heerlijke gerechten maken. In deze vorm zijn ze wel gewoon het hele jaar door bij je plaatselijke supermarkt te koop. Vaak gaat het dan om artisjokharten. Bekijk altijd even de houdbaarheidsdatum voor je ermee naar de kassa loopt.

Hoe smaakt artisjok?

Nu we je vraag ‘wat is artisjok?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. Deze groente is lekker zacht van smaak, maar je proeft wel een lichte bitterheid. Lekker, en perfect als smaakmaker in diverse gerechten!

Hoe kan je het vervangen?

Artisjok vervangen is lastig. Je kunt in dit geval het beste kiezen voor palmharten. Dit is het binnenste gedeelte van een jonge palmboom.

Hoe gebruik je het?

Het is lastig om in woorden te beschrijven hoe je deze verse groente op de juiste manier bereidt. In onderstaande video worden de stappen duidelijk uitgelegd. Artisjok uit pot of blik hoef je niet verder schoon te maken voor je het in een recept gebruikt.

Hoe moet je het bewaren?

Verse artisjok droogt snel uit. Verwerk hem daarom gelijk in een gerecht of wikkel hem in een vochtige theedoek voor je hem in de koelkast legt. Dan blijft hij enkele dagen goed. Kijk voor het bewaaradvies uit blik of pot even op de verpakking van het product.

Wat kun je er allemaal mee?

Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Benieuwd geworden naar recepten met artisjok? We delen er alvast drie, maar er zijn veel meer heerlijke recepten te vinden!

1. Orzosalade met artisjok

> naar het recept: orzosalade met artisjok

Orzosalade met artisjok

2. Artisjokharten met tuinbonen

> naar het recept: artisjokharten met tuinbonen

Artisjokharten met tuinbonen

3. Gepaneerd met aardpeerpuree en spek

> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek

Lees ook: Keukenhack: dit is de beste manier om een artisjok te snijden