Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wat is baking soda

Wat is baking soda en wat kun je ermee?

Advertentie

Misschien ken je het wondermiddeltje baking soda al wel. Het staat vaak in de ingrediëntenlijst van cakes en koekjes. Maar wat is baking soda eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Wij leggen het je uit!

Wat is baking soda?

Baksoda, ook wel baking soda genoemd, is hoe we in de bakwereld natriumwaterstofcarbonaat (of natriumbicarbonaat) noemen. Het ziet eruit als een wit poeder met redelijk grove korreltjes. Het is niet hetzelfde als schoonmaaksoda, dus gebruik die laatste zeker niet in je baksels! Schoonmaaksoda is namelijk niet eetbaar.

Wil je ook iedere week recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat kun je er allemaal mee?

Bij bakken en koken wordt baking soda gebruikt als rijsmiddel. Wanneer het poeder wordt gecombineerd met een zuur – zoals citroen, karnemelk of azijn – komt er koolzuurgas vrij, dat ervoor zorgt dat je cake rijst. Op dezelfde manier werd het vroeger gebruikt om koolzuurgas toe te voegen aan kraanwater, waardoor je prikwater (ook wel ‘sodawater’) krijgt. Trouwens: het is ook een heel goede geurvreter. Zet dus een bakje baking soda in de koelkast om vieze geurtjes te voorkomen.

Wat is het verschil met bakpoeder?

Bakpoeder en baking soda lijken op elkaar, maar zijn niet helemaal hetzelfde. Bakpoeder is namelijk een combinatie van verschillende ingrediënten, waaronder ongeveer 30% baking soda. Daarnaast zit in bakpoeder ook een zuur ingrediënt, zoals wijncarbonaat, waardoor je dit niet meer hoeft toe te voegen aan je beslag en je cake toch rijst. In dit artikel leggen we je het verschil tussen baking soda en bakpoeder uit.

Hoe vervang je baking soda?

In principe kun je baking soda vervangen door bakpoeder – alleen niet in dezelfde verhouding. Gebruik voor iedere theelepel baking soda ongeveer 3 theelepels bakpoeder. Omdat er in bakpoeder al zuur zit, kun je ingrediënten als citroensap of azijn om het rijsmiddel te activeren weglaten (tenzij je deze voor de smaak gebruikt natuurlijk). Je bakresultaat zal wel iets afwijken als je bakpoeder gebruikt, dus houd daar rekening mee.

Hoe moet je het bewaren?

In de supermarkt is het in verschillende verpakkingen te koop. Zo zijn er kleine zakjes met ongeveer 1 theelepel rijsmiddel erin, die handig zijn als je niet zo vaak bakt. Ze zijn redelijk lang houdbaar, maar let goed op de houdbaarheidsdatum – baking soda werkt namelijk het best als het vers is. Je kunt het ook kopen in grotere hoeveelheden, in kartonnen doosjes. Bewaar deze variant niet in de kartonnen doos zelf, maar in een luchtdicht afgesloten bak die je op een koele, donkere plaats bewaart. Het doosje is namelijk meestal niet goed luchtdicht afsluitbaar, waardoor het product minder lang houdbaar is.

Recepten met baking soda:

Al overtuigd door dit magische goedje? Dat begrijpen we maar al te goed. Bakken maar dan!

Brood met karnemelk

Brood met karnemelk

Het deeg voor dit brood hoef je niet te laten rijzen en is supermakkelijk om te maken. Ons favoriete rijsmiddel zorgt ervoor dat het brood in de oven mooi omhoogkomt.

Naar het recept
Gefrituurde banaan

Gefrituurde banaan

Het rijsmiddel in dit recept maakt het beslag heerlijk luchtig, waardoor de zoete bananen een krokant korstje krijgen.

Naar het recept
Loaded hummus met volkoren platbrood

Loaded hummus met volkoren platbrood

Nog een handig trucje met het wonderlijke rijsmiddel: het zorgt ervoor dat kikkererwten makkelijk hun velletjes loslaten, waardoor je bijvoorbeeld deze zijdezachte hummus kunt maken.

Naar het recept
Cranberrykoeken met pistache-botercrème

Cranberrykoeken met pistache-botercrème

Deze koeken zijn onweerstaanbaar: een beetje zuur door de cranberry’s, een heerlijk romige vulling én lekker knapperig.

Naar het recept
Profielfoto van

Lotus van Overveldt

Mag je wakker maken voor alles met aardappels of garnalen. Drinkt het liefst het hele jaar door warme chocolademelk met slagroom. Met zwarte koffie moet je niet in haar buurt komen (met ijskoffie wel). Vindt dat de Fransen het écht hebben begrepen door een kaasplankje én een toetje te eten.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!