Wat is blind bakken?

Blind bakken is een methode waarbij je een taartbodem eerst voorbakt met een nep-vulling, dus niet met de daadwerkelijke vulling die je gaat eten. Na het blind bakken verwijder je de nep-vulling en vul je de taart met de echte – hartige of zoete – vulling. Vaak wordt de taart daarna nog eens afgebakken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waarom moet je blind bakken?

Nu we je vraag ‘wat is blind bakken?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten waarom dit belangrijk is. Blind bakken doe je in een van de volgende gevallen:

  • Je gaat aan de slag met een taart die een vulling heeft die eerder gaar is dan het deeg;
  • Je maakt een taart waarvan alleen de bodem gebakken hoeft te worden;
  • De bodem verliest zijn vorm als je hem niet eerst blind bakt.

Door de bodem eerst voor te bakken, zorg je ervoor dat de bodem lekker knapperig en vooral niet zompig wordt. Door de nep-vulling behoudt de bodem zijn vorm en komt hij tijdens het bakken niet omhoog. Daarom is het belangrijk dat de blindbakvulling zwaar genoeg is.

Wat kun je gebruiken als vulling?

Je kunt als ‘blinde’ vulling alle soorten gedroogde peulvruchten gebruiken zoals bonen of linzen, maar ook rijst is hier geschikt voor. De vulling is na gebruik niet meer eetbaar, maar je kunt hem wel bewaren en volgende keer opnieuw gebruiken. Ook kun je speciale keramische bakbonen kopen die je na gebruik makkelijk kunt reinigen en hergebruiken. Wel zo makkelijk!

Hoe moet je blind bakken?

Rol je deeg uit en bedek de taartvorm ermee. Prik de bodem in met een vork en leg er een vel bakpapier op. Het bakpapier is belangrijk, anders plakt de nep-vulling vast aan het deeg. Verdeel een nep-vulling naar keuze over het bakpapier en bak de bodem volgens het recept in de oven. Haal hem uit de oven en verwijder voorzichtig het bakpapier met de vulling.

Aan de slag met blind bakken

Zin om gelijk aan de (blinde) bak te gaan? Maak een van deze onweerstaanbare taarten:

Limoncellotaart

Hét perfecte huwelijk als je het ons vraagt. Taart en limoncello. De heerlijke en frisse smaak van citroen gaat erg goed samen met het zoete deeg van een taart. Probeer maar eens met dit recept!

blind bakken: limoncellotaart

Marshmallow-citroentaartjes

Deze taartjes met citroenvulling zijn onweerstaanbaar lekker. En weet je wat ze nog lekkerder maakt? Marshmallows!

blind bakken: marshmallow citroentaartjes

Wittechocolademoussetaart met zomerfruit

Dat zomerfruit erg goed samen gaat met witte chocolade wist je waarschijnlijk al. Gezamenlijk in een taart zijn ze nog lekkerder. Zeker in dit recept!

3 wittechocolademoussetaart

Lees ook:

Amerikaanse maten tijdens het bakken: van cups naar grammen