Wat is boekweit(meel)?

Boekweit is een plant uit de duizendknoopfamilie, waartoe ook rabarber behoort (echt waar). De zaden van de boekweitplant kunnen gemalen worden tot (boekweit)meel, een product dat vrij is van gluten, maar prima als vervanger voor (tarwe)meel en bloem gebruikt kan worden. Minder bekend is dat de zaden ook gebruikt kunnen worden in gerechten, of gepoft kunnen worden voor in een salade. Ooit werd boekweit in grote hoeveelheden in Nederland verbouwd, maar door de lage opbrengst en de sterke gevoeligheid voor omstandigheden, heeft het plaats moeten maken voor andere gewassen. Veel van de productie komt tegenwoordig uit Frankrijk en Polen, en ook China is een bekende producent. Uit dit laatste deel van de wereld komt de plant dan ook van oorsprong. Boekweitmeel is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6 en magnesium.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt boekweitmeel?

Nu we de vraag hebben beantwoord wat boekweit en boekweitmeel is, wil je vast weten hoe het smaakt. Tja, hoe smaakt meel? Er zit weinig smaak aan, meel is vooral belangrijk om structuur aan te brengen bij het bakken. Toch zal een fijnproever het verschil tussen verschillende meelsoorten kunnen onderscheiden. Voor die fijnproever: boekweitmeel heeft een aangename, nootachtige smaak. Het past daardoor goed bij hartige gerechten zoals (spek)pannenkoeken. De ongemalen zaden geven de nootachtige smaak wat beter af en kunnen gebruikt worden als garnering of in een salade (gepoft).

Hoe vervang je boekweitmeel?

Boekweitmeel is eerder een vervanger dan dat je het wil vervangen. Boekweitmeel kan gewone tarwemeel of bloem vervangen. Het heeft als voordeel dat er geen gluten in zitten en dus gebruikt kan worden voor glutenvrije gerechten. Het werkt goed als vervanger in pannenkoeken, poffertjes en wraps, maar kan niet gebruikt worden bij het bakken van brood.

Waar koop je boekweitmeel en boekweit?

Boekweitmeel is breed verkrijgbaar. Je vindt het bij zo’n beetje elke supermarkt. De boekweitzaden zijn niet veel moeilijker te vinden. Je vindt ze bij de grotere supermarkten – waarschijnlijk ergens in de buurt van de spliterwten of natuurproducten. Ook bij gezondheidswinkels en biologische supermarkten vind je ze.

Wat kan je er allemaal mee?

Het meel kun je gebruiken als vervanger voor bloem en tarwemeel – maar dus niet voor brood. Door de fijne structuur werkt het zelfs beter dan gewoon meel in pannenkoeken- en poffertjesbeslag. De boekweitzaden passen heerlijk in een (oosterse) salade; bijvoorbeeld in combinatie met kikkererwten, granaatappelpitjes en gedroogd fruit. Ze zijn erg hard en moeten voor gebruikt eerst gekookt worden. Dat doe je in 4-8 minuten. Het is handig om er tijdens het koken bij te blijven, want ze koken gemakkelijk te lang door. Het lekkerst wordt het wanneer ze een aangename bite blijven behouden. Kook je de zaden helemaal kapot, dan kun je er mooi voedzame pap van maken. Lekker met een beetje honing. Het goede van boekweit is dat het altijd in een glutenvrij dieet past.

Recepten met boekweitmeel:

Romige lemoncurd-tijmtaart

Niets is zo lekker als een romige punt citroentaart. Door de lemoncurd krijgt de taart een perfecte balans tussen zoet en zuur. De notenbodem maakt ‘m nog lekkerder!

> naar het recept voor romige lemoncurd-tijmtaart

Romige lemoncurd-tijmtaart (vegan)

Galette complète

Deze klassieke galette maak je met verse eieren en boekweitmeel. Glutenvrij dus! De gekookte ham, dille en geraspte emmentaler maken een feestje van dit gerecht!

> naar het recept voor galette complète

valentijnsgerechten

Blini’s

Heeft gourmetten een vaste plek op de planning? Ga dit jaar voor wat glamour in je pannetje met blini’s. Al kun je ze natuurlijk ook in een gewone pan maken.

> naar het recept voor blini’s

gourmetten

IJssandwiches met chocolade-haverkoekjes

Als The Green Kitchen met een nieuw boek komt wéét je: dit gaat weer lekker zijn. En dat klopt; deze ijssandwiches zijn hemels!

> naar het recept voor ijssandwiches met chocolade-haverkoekjes

IJssandwiches met chocolade-haverkoekjes