Wat is ceviche?

Je hebt het vast weleens gegeten in een restaurant, of misschien al weleens zelf gemaakt. Maar wat is ceviche eigenlijk en wat kun je ermee? Ceviche is een authentiek gerecht uit Peru, gemaakt met verse vis in een zure marinade. Deze marinade heet tijgermelk en gaart de vis; een puur scheikundig proces wat een geweldig en smaakvol gerecht oplevert. Je kunt verschillende soorten vis gebruiken al wordt er meestal gekozen voor zeebaars of dorade.

Vis is opgebouwd uit oneindig veel cellen (net als mensen overigens), die stuk voor stuk eiwitten bevatten. Door het zuur van de tijgermelk verandert de eiwitstructuur van de rauwe vis waardoor deze vervolgens begint te garen. Hoe gek ook het ook klinkt, tijdens het garen van de vis komt er dus geen vuur of hitte aan te pas. Om een hoge zuurgraad te bereiken heb je het sap van een citrusvrucht nodig als basis voor de tijgermelk.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt ceviche?

De smaak van ceviche is natuurlijk afhankelijk van de ingrediënten die je gebruikt. Zeebaars heeft weer een andere smaak dan dorade. Over het algemeen is de tijgermelk het meest bepalend voor de smaak. Deze bestaat vaak uit flink wat limoensap, gemengd met smaakmakers zoals gember, bleekselderij, koriander en pepers. Daardoor krijgt de ceviche uiteindelijk een licht ziltige smaak waarbij je vooral het zure proeft van de marinade aangevuld met wat pit vanuit de toegevoegde pepers.

Waar koop je het?

Ondanks dat je het in Nederland in sommige supermarkten kant-en-klaar kunt kopen raden we je dit af. Het gerecht is helemaal niet moeilijk om zelf te maken, en dat smaakt uiteindelijk veel beter. Daarnaast heeft de vis maar heel kort nodig om te garen, dus kant-en-klaar is haast onmogelijk. Veel restaurants serveren tegenwoordig ceviche, maar wees kritisch. Niet elk vis in limoensap is ceviche.

Hoe moet je het waren en hoe lang is het houdbaar?

Zorg dat je portionering klopt als je dit gerecht gaat maken, lang bewaren is namelijk niet mogelijk. Op het moment dat je de ceviche bewaart in de tijgermelk blijft deze doorgaren waardoor de vis taai wordt. Daarom is het belangrijk om het gerecht direct na bereiding op te dienen en op te eten. Heb je tijgermelk over? Deze kun je uiteraard wel bewaren. In Peru schenken ze de marinade zelfs als een drankje met eventueel een scheutje pisco erin.

Wat kun je er allemaal mee?

Dit klassieke Peruaanse gerecht staat ontzettend feestelijk op tafel. Het is dan ook een heerlijk voor- of bijgerecht. Al kun je het natuurlijk ook als hoofdgerecht serveren. Ondanks dat veel mensen denken dat het moeilijk is om te bereiden valt dat ontzettend mee. Probeer maar eens met een van de onderstaande recepten.

Recepten voor ceviche:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Kies één van onderstaande recepten en duik snel de keuken in!

Klassieke ceviche

Dit recept is een klassiek recept voor ceviche, uit het boek “Mi casa Peru” van Katinka Lansink Dodero. Het zal je verbazen, maar dit recept staat al in 15 tot 30 minuten op tafel.

> naar het recept: ceviche

Ceviche

Ceviche met grapefruit

Naast limoenen kun je ook andere citrusvruchten gebruiken om de vis te garen in een zure marinade. Probeer maar eens met grapefruit zoals in dit fijne recept.

> naar het recept: ceviche met grapefruit

Ceviche met grapefruit

Lees ook: