Je hebt het vast wel eens in de supermarkt zien staan of zelfs in je handen gehad: een bakje cottage cheese. Maar wat is dit nu precies en hoe kun je het in de keuken gebruiken? Lees snel verder om daarachter te komen!

Wil je ook elke week de lekkerste recepten & kookweetjes ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is cottage cheese?

Cottage cheese is een heel jonge, ongerijpte kaas. Een andere benaming is ook wel hüttenkäse. Het wordt gemaakt van wrongel. Dat is wat ontstaat wanneer stremsel of zuursel aan melk wordt toegevoegd en waardoor eiwitten in de melk samenklonteren. Dit is het eerste stadium van kaas maken. Om harde kaas te maken, wordt deze wrongel in een doek of netje verpakt en samengeperst met een kaaspers waardoor het vocht eruit wordt geduwd. Voor cottage cheese of hüttekase laat men de wrongel wel uitlekken, maar niet persen, waardoor er melkwei behouden blijft en het een korrelige structuur behoudt. Cottage cheese is enorm veelzijdig. Je kunt het zo uit het bakje eten, naturel of met een beetje jam. Het is lekker als broodbeleg met wat zout, peper en bijvoorbeeld avocado en gerookte zalm of je kunt het als topping van je (pasta)salade gebruiken.

Waar koop je het?

Cottage cheese is tegenwoordig in vrijwel elke supermarkt te krijgen. Het is te vinden in de koeling, bij de kazen.

Kun je ook zelf cottage cheese maken?

Jazeker, dat kan! Hiervoor heb je melk en iets zuurs – citroensap of azijn – nodig. Je brengt de melk met wat zout in een pannetje aan de kook. Zodra de melk kookt zet je het vuur uit en voeg je het citroensap toe. Roer even goed door, het begint direct te klonteren, dat is de bedoeling. Laat het mengsel een halfuur staan en giet het dan in een kaasdoek of theedoek en hang boven een kom. Laat 20-30 minuten uitlekken en bewaar de cottage cheese in een afgesloten bakje.

Hoe smaakt het?

Cottage cheese heeft een hele milde, frisse smaak. Het is lichtzuur en een beetje romig. De structuur is wat kruimelig.

Hoe kan je het vervangen?

Je kunt deze jonge kaas eventueel vervangen door ricotta. In hartige gerechten zou je ook feta kunnen gebruiken.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Een geopend bakje cottage cheese kun je zo’n 4 dagen in de koelkast bewaren. Gebruik een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen.

Wat kun je er allemaal mee?

Gezien deze jonge kaas zo’n milde smaak heeft kun je er alle kanten mee op. Gebruik het in zoete gerechten, in pannenkoekenbeslag, als beleg op de pannenkoek of als broodbeleg met een beetje jam. Of gebruik het als topping op een salade, op je boterham met wat verse kruiden en een plakje zalm.

Recepten met cottage cheese:

Heb je trek gekregen? Met deze recepten kun je ook zelf met cottage cheese aan de slag!

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Een lekkere vislasagne met veel groenten. Heb je een beetje over? Geen probleem, de volgende dag is het nóg lekkerder!

> naar het recept: vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Vislasagne met bloemkool, spinazie en cottage cheese

Gegrilde auberginerolletjes

Heerlijk als voorgerecht of hapje: deze frisse auberginerolletjes gevuld met hüttenkäse.

> naar het recept: gegrilde auberginerolletjes met hüttenkäse

Gegrilde auberginerolletjes met hüttenkäse

Super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver

Extra groenten binnenkrijgen maar toch lekker snoepen? Maak de super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver. En kijk eens hoe kleurrijk ze zijn!

> naar het recept: super spinaziepannenkoeken van Jamie Oliver

spinazie pannenkoeken jamie veg

Zoete pancakes

Naast hartige pannenkoeken, bak je ook de lekkerste zoete variant met! Simpel, snel en bovendien boordevol eiwitten!

> naar het recept: cottage cheese pancakes

Cottagecheesepancakes uit The Breakfast Club

Cheesecake met abrikozen

Nog meer zoet: deze cheesecake met abrikozen (of rabarber, pruimen, banaan of perzik, wat je lekker vindt!). Alison Roman vertelt over haar recept: “Wat ik het lekkerste vind? De gekaramelliseerde korreltjes hüttenkäse op de bodem.”

> naar het recept: cheesecake met abrikozen

cheesecake met abrikozen

Pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter

Ook een leuke variant op de klassieke pannenkoek: deze pannenkoek uit de oven. Lekker fris met bosvruchten en citroen!

> naar het recept: pannenkoekenontbijt met bosvruchten en citroenboter

Lees ook: