Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Wat is dashi?

Wat is dashi en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Bouillon, sojasaus en kimchi worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingrediënten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over dashi. Want wat is dashi en wat maak je ermee?

Wat is dashi?

Misschien heb je het weleens voorbij zien komen in een recept of op de menukaart van een restaurant, maar wat is dashi eigenlijk? Dashi is eigenlijk niets anders dan een Japanse bouillon die in veel Japanse gerechten als basis wordt gebruikt. De bouillon wordt over het algemeen getrokken van kombu, vaak gecombineerd met dunne flinters tonijn (bijvoorbeeld bonito flakes). Je komt ook veel varianten tegen waarbij paddenstoelen of andere ingrediënten als basis worden gebruikt voor de bouillon. Het maken van dashi is een tijdrovend proces, de bouillon heeft vaak uren nodig om te trekken.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt dashi?

De smaak van dashi is op en top umami, de vijfde smaak die steeds populairder wordt. Dit komt door de kombu, deze geeft behoorlijk wat umami af qua smaak. Denk daarnaast ook aan een wat ziltige en zoute smaak, maar bovenal een hele diepe smaak. Is de dashi ook getrokken van paddenstoelen? Dan voegt dit vaak nog wat aards toe aan de bouillon qua smaak.

Waar koop je het?

Omdat het best een tijdrovend proces is om zelf dashi te maken kun je het vaak kant-en-klaar kopen, of in poedervorm (net als een soort bouillonblokje). Niet alle supermarkten verkopen dashi, het beste kun je naar een toko gaan. Laat je vooral adviseren over de verschillende soorten dashi en kies je favoriet. Zelf maken kan natuurlijk ook, bekijk de recepten onderaan dit artikel maar eens.

Hoe kan je het vervangen?

Eigenlijk is het onmogelijk om dashi te vervangen. De unieke smaak boordevol umami krijg je met geen enkele andere bouillon in een gerecht. Natuurlijk kun je een bouillon op basis van vis of paddenstoelen gebruiken, maar als je dit gebruikt in plaats van dashi zal het eindresultaat een stuk minder diep van smaak zijn.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Koop je dashi in poedervorm? Dan is het net als bij bouillonblokjes erg lang houdbaar, maar bekijk altijd de uiterste houdbaarheidsdatum op de verpakking. De kant-en-klare variant of poedervorm bewaar je op een droge, donkere en koele plek. De voorraadkast is bijvoorbeeld ideaal. Heb je zelf dashi gemaakt? Vaak is dit nog ruim een week houdbaar, mits je het in een afgesloten verpakking in de koelkast bewaart.

Wat kun je allemaal met dashi?

De mogelijkheden zijn eindeloos wat ons betreft. Gebruik een goede dashi als basis voor diverse Japanse gerechten; zoals bijvoorbeeld misosoep, ramen of hotpot. De bouillon smaakt ook heerlijk bij een stukje vis zoals zalm of kabeljauw.

Recepten met dashi

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Om je te inspireren verzamelden we onze favoriete recepten met dashi. Van dumplings met zoete aardappel tot aan dashi met gebrande makreel, duik snel de keuken in met deze recepten!

Agedashi tofu

Agedashi tofu

Emma de Thouars vertelt over haar recept: “Agedashi tofu is gefrituurde tofu die wordt geserveerd in een bouillon op basis van dashi. Het lekkere daarvan is dat een deel van de knapperige laag van de tofu een beetje zompig wordt, en een deel knapperig blijft. Normaal gesproken wordt er katsuobushi op geserveerd, maar laatst bij een ramenrestaurant kreeg ik een variant waarbij de geschaafde bonitovlokken met de tofu mee waren gefrituurd. Daardoor verandert de smaak totaal en krijg je heerlijke knapperige laagjes. Daarnaast ziet het er heel chic uit, terwijl het helemaal niet meer moeite is. Daar hou ik van.”

Naar het recept
Toshikoshi soba

Toshikoshi soba

In Japan eten ze deze goudkleurige dashi met Nieuwjaar. Het slurpen van de lange slierten brengt geluk voor het komende jaar. In plaats van de bieslook of de lente-ui kun je de bouillon ook garneren met nori of shichimi togarashi (Japans zevenkruidenpoeder).

Naar het recept
Kimchi miso hotpot

Kimchi miso hotpot

Koreaans eten heeft grote invloed op de Japanse keuken, zozeer zelfs dat sommige Koreaanse ingrediënten nu in bijna elke Japanse supermarkt te koop zijn. Een van deze ingrediënten is natuurlijk kimchi, de pittige gefermenteerde kool die vaak het nationale gerecht van Korea wordt genoemd. In Japan wordt het vaak gebruikt in kimchi nabe, een hotpot die kimchi gebruikt om ingrediënten in deze lichte maar pittige soep een stevige, zure-pittigezoute-umami-smaak te geven.

Naar het recept
De vier seizoenen van Vogel: Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Sanne Vogel over een van haar favoriete recepten: “Zoete aardappels zijn goddelijk lekker, zitten vol mineralen en vitamine B1, B6 en C en je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken. Je maakt er de allerlekkerste frietjes van, ze zijn heerlijk in een stamppotje en ze zijn bijna altijd geïmporteerd vanuit… Zuid-Amerika. Maar goed nieuws: sinds enkele jaren worden er op kleine schaal ook in Nederland zoete aardappels verbouwd. Ze worden halverwege oktober geoogst en ze zijn verkrijgbaar tot het eind van het jaar. Nederlandse zoete aardappels worden bijvoorbeeld verbouwd door de Limburgse tuinderij De Waog. Absoluut het proberen waard!”

Naar het recept
Wat is dashi?

Dashibouillon met shimeji en gebrande makreel

Verse vis smaakt nóg lekkerder met een heerlijke dashi, dat bewijst dit recept met verse makreel absoluut. Probeer maar eens uit!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!