Wat is dukkah?

Steeds vaker duikt het op en ook bij Foodies zijn we groot fan van dit lekkers. Maar wat is dukkah precies? Het is een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. De gebruikte ingrediënten verschillen nog wel eens, maar in vrijwel ieder recept vind je in ieder geval noten (meestal hazelnoten, maar ook amandelen en pistache worden vaak gebruikt), sesamzaad, komijn en korianderzaad terug. Dit zorgt voor die typische, Arabische smaak.

Waar koop je het?

Nu we je vraag ‘Wat is dukkah?’ beantwoord hebben, kun je natuurlijk niet wachten om dit lekkers te proberen. Het is helaas niet goed verkrijgbaar bij de supermarkt, maar op de markt en bij delicatessezaken heb je meer geluk. Ook kun je het crunchy mengsel bij sommige webwinkels bestellen. Let op: zoals gezegd verschillen de gebruikte ingrediënten nog wel eens. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst en kies degene die jou het lekkerst lijkt.

Kun je ook zelf dukkah maken?

Makkelijker én leuker is het natuurlijk om zelf dukkah te maken. Foodieskok Willem gebruikt hiervoor 40 g hazelnoten, 2 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad, 1 el sesamzaad, 1 tl venkelzaad en 1 tl gedroogde oregano. Rooster alle ingrediënten behalve de oregano in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp vervolgens alles grof in een vijzel. Roer de oregano erdoorheen en klaar is je zelfgemaakte dukkah!

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

Philips keukenapparatuur voor koken en bakken

• Airfryer, pastamachines & blenders
• Ontdek uitgeprobeerde recepten
• Alles wat je nodig hebt voor in de keuken

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je zelfgemaakte dukkah bewaar je het best in een luchtdicht potje in de voorraadkast. Het is mogelijk om het mengsel een flinke tijd te bewaren, maar wij adviseren je om hem binnen één maand op te maken. Dan is hij het lekkerst.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Vaak wordt het mengsel gebruikt als dip. Haal een flink stuk (Turks) brood in huis, dip een stukje in een goede olijfolie en vervolgens in de dukkah. Lekker voor bij de borrel! Het mengsel is trouwens ook heerlijk als saladetopping of om je toast of soep mee af te maken. Probeer deze recepten maar eens!

1. Gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah

Gebakken spruitjes met paddenstoelen

2. Pittige falafel met tahinsaus en dukkah

3. Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: