Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat is dukkah

Wat is dukkah en wat kun je ermee?

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

Hummus en groentenspreads worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke dips die minder bekend zijn. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over dukkah. Want wat is dukkah en wat maak je ermee?

Wat is dukkah?

Steeds vaker duikt het op en ook bij Foodies zijn we groot fan van dit lekkers. Maar wat is dukkah precies? Het is een mengsel van noten en Midden-Oosterse specerijen die zijn oorsprong vindt in Egypte. De gebruikte ingrediënten verschillen nog wel eens, maar in vrijwel ieder recept vind je in ieder geval noten (meestal hazelnoten, maar ook amandelen en pistache worden vaak gebruikt), sesamzaad, komijn en korianderzaad terug. Dit zorgt voor die typische, Arabische smaak.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je dukkah?

Nu we je vraag ‘wat is dukkah?’ beantwoord hebben, kun je natuurlijk niet wachten om dit lekkers te proberen. Het is helaas niet goed verkrijgbaar bij de supermarkt, maar op de markt en bij delicatessezaken heb je meer geluk. Ook kun je het crunchy mengsel bij sommige webwinkels bestellen. Let op: zoals gezegd verschillen de gebruikte ingrediënten nog wel eens. Check dus altijd even de ingrediëntenlijst en kies degene die jou het lekkerst lijkt.

Kun je ook zelf dukkah maken?

Makkelijker én leuker is het natuurlijk om zelf dukkah te maken. Foodieskok Willem gebruikt hiervoor 40 g hazelnoten, 2 tl komijnzaad, 1 tl korianderzaad, 1 el sesamzaad, 1 tl venkelzaad en 1 tl gedroogde oregano. Rooster alle ingrediënten behalve de oregano in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp vervolgens alles grof in een vijzel. Roer de oregano erdoorheen en klaar is je zelfgemaakte dukkah!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je zelfgemaakte dukkah bewaar je het best in een luchtdicht potje in de voorraadkast. Het is mogelijk om het mengsel een flinke tijd te bewaren, maar wij adviseren je om hem binnen één maand op te maken. Dan is hij het lekkerst.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je er allemaal mee maken? Vaak wordt het mengsel gebruikt als dip. Haal een flink stuk (Turks) brood in huis, dip een stukje in een goede olijfolie en vervolgens in de dukkah. Lekker voor bij de borrel! Het mengsel is trouwens ook heerlijk als saladetopping of om je toast of soep mee af te maken. Probeer deze recepten maar eens!

Gebakken spruitjes met paddenstoelen

Gebakken spruitjes met paddenstoelen, witte bonen en dukkah

Naar het recept
Cover voor

Pittige falafel met tahinsaus en dukkah mét biertip

Met een grote groep gemakkelijk een lekkere maaltijd op tafel met een versgetapt bijpassend bier? Pak het recept voor deze tray-bake en je weet dat je goed zit. De kleuren knallen van de tafel en de smaken van de falafel en de dukkah zijn in perfect evenwicht met het intens hoppige bier: Gandalf IPA.

Naar het recept
Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Bietjes in zoutkorst met yoghurtdressing

Naar het recept
Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!