Advertentie
Uitgebreid koken op een barbecue zie je steeds vaker gebeuren, en zeker niet alleen in de zomer. Naast de stalen barbecue of een barbecue op gas zie je tegenwoordig vaak de kamado voorbijkomen. Vandaag vertellen we je hier alles over. Want wat is een kamado en wat kun je ermee?
Wat is een kamado?
Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is een kamado eigenlijk? De kans is groot dat je er wel eens een hebt zien staan zonder te weten dat het een kamado is. Wist je bijvoorbeeld dat Big Green Egg een kamado is?
Kort samengevat is het een keramische barbecue. Al is het natuurlijk veel meer dan een gewone barbecue. Zeker als je er eentje in de tuin hebt staan weet je dat als geen ander. De kracht zit ‘m in het gesloten systeem, waardoor je de temperatuur makkelijk kunt controleren. Daardoor garen de ingrediënten veel gelijkmatiger, en dat komt het eindresultaat dan weer ten goede.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat zijn de voordelen?
Een kamado is gemaakt van keramiek, iets wat misschien wel belangrijker is dan je denkt. Het beste keramiek blinkt namelijk uit op het gebied van duurzaamheid.
Daarnaast zorgt het ervoor dat je de temperatuur perfect kunt beheersen en heeft het een positieve invloed op de smaak van de ingrediënten en gerechten die je gaart. Wist je dat Big Green Egg keramiek gebruikt dat is ontwikkeld door de NASA ten behoeve van het Space Shuttle-programma?
Een kamado is overigens niet alleen een barbecue, zie het als een allround kooktoestel. Grillen, bakken, stomen, wokken, roken, stoven en poffen, je kunt er haast alles mee!
Hoe gebruik je een kamado?
Natuurlijk kun je hem gebruiken zoals je een gewone barbecue gebruikt, maar wil je een stap verder gaan? Dan is de kamado je beste vriend. Wat dacht je bijvoorbeeld van een smaakvolle stoofpot? Ook die maak je met alle gemak klaar met de juiste hulpmiddelen.
Doordat je de temperatuur gemakkelijk kunt controleren is een kamado ook goed geschikt voor het langzaam garen van grote stukken vlees. Met behulp van de luchtregelaar onderaan de keramische basis kun je de temperatuur tot op de graad nauwkeurig regelen. Schaf een goede baking stone aan en je bakt ook nog eens de lekkerste flammkuchen, pizza’s en zelfs taarten.
Waar koop je een kamado?
Big Green Egg verkoopt kamado’s in diverse soorten en maten. Zo heb je bijvoorbeeld de MINIMAX die je haast overal kwijt kunt en mee naartoe kunt nemen. Droom je van een ware buitenkeuken? Bekijk dan eens de Large, XLarge of 2XL. Alleen het gewicht is al indrukwekkend, het grootste formaat weegt maar liefst 170 kilo! Met het uitgebreide assortiment aan accessoires zijn de culinaire mogelijkheden eindeloos.
Wat kun je er allemaal mee?
De Big Green Egg is een kamado en wordt ook wel een buitenkooktoestel genoemd. Hij is behoorlijk allround, je kunt er zelfs zoete baksels op maken. Zo maakten we bijvoorbeeld al eens deze heerlijke appeltaart. Grote stukken vlees gaar je ook met perfectie. Wil je alleen een steak grillen met perfecte grillstrepen? Ook daar is de kamado uitermate geschikt voor.
In principe kun je een uitgebreid diner bereiden met alleen maar een kamado, zonder nog een oven of fornuis nodig te hebben. Hét ideale excuus om het hele jaar door de (keramische) barbecue aan te steken.
Recepten voor een kamado:
Zeebaars met geblakerde citroen en zeekraalboter
Pak uit met dit geweldige recept voor zeebaars! Het ziet er niet alleen fantastisch uit, het smaakt ook geweldig. Zeker in combinatie met de geblakerde citroen en zeekraalboter zet je een geweldige maaltijd op tafel bij de eerstvolgende barbecue.
Naar het receptWitte pizza van de Big Green Egg
Bak deze witte pizza op de Big Green Egg deze zomer. Deze pizza is een lekkere variatie op de barbecue óf als alternatief voor stokbrood.
Naar het receptGeroosterde perziken met munt, mozzarella en honing
Dit gerecht maak je met alle gemak op zelfs de kleinste kamado’s. Het recept is ideaal als bijgerecht. Zorg ervoor dat je voldoende maakt, de geroosterde perziken zorgen gegarandeerd voor succes tijdens het etentje!
Naar het receptBistecca fiorentina
Een prachtig stuk vlees op Italiaanse wijze bereid, daar loopt het water je toch van in de mond? Steek de kamado maar aan!
Naar het receptTrifle met gegrilde ananas en gekaramelliseerde witte chocolade
Niet alleen hoofd- en bijgerechten maak je op een kamado, ook de lekkerste toetjes bereid je met alle gemak. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke trifle met gegrilde ananas? De witte chocolade maakt het dessert helemaal af!
Naar het receptOnze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.