Wat is gecondenseerde melk?

Misschien ken je de typische blikjes gecondenseerde melk vanuit de supermarkt. Als je ze openmaakt lijkt de inhoud absoluut niet meer op melk, maar eerder op een soort vla. Maar wat is gecondenseerde melk, en wat kun je ermee? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Gecondenseerde melk is koemelk waarbij een deel van het water aan de melk is onttrokken. Daarnaast wordt het vaak ook nog gezoet met suiker. Door het onttrekken van water wordt de melk een stuk dikker en romiger. Het is onder andere door de toevoeging van suiker lang houdbaar, en daardoor ook een stuk zoeter van smaak. Ideaal om te gebruiken in diverse baksels bijvoorbeeld!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

In principe is dit product in elke supermarkt of toko te verkrijgen. Soms moet je even goed zoeken, de blikjes gecondenseerde melk staat namelijk niet bij de verse zuivel. Wist je dat de blikjes van Friesche Vlag bekend zijn over de hele wereld? Dit product wordt namelijk veel gebruikt in Zuid-Amerika en India bijvoorbeeld. Zelf maken kan natuurlijk ook, het is helemaal niet moeilijk. Hier lees je hoe je zelf gecondenseerde melk maakt.

gecondenseerde melk

Hoe smaakt gecondenseerde melk?

De smaak is ontzettend romig, rijk en zoet. Het heeft qua smaak ook iets weg van karamel. Juist door deze factoren is het een geweldig ingrediënt voor diverse taarten en cakes. Daarnaast maak je gemakkelijk zelf dulce de leche van een blikje gecondenseerde melk. Je hoeft deze alleen maar twee tot drie uur in een grote pan met kokend water te laten staan. Let er wel op dat het blikje te allen tijde onder water staat, anders is er ontploffingsgevaar.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

De blikjes bewaar je op een donkere en droge plek. De voorraadkast is bijvoorbeeld een goede plek. Je hoeft de blikjes niet gekoeld te bewaren, tenzij je ze geopend hebt. Een gesloten blikje is soms wel jarenlang houdbaar. Door de toevoeging van suiker bederft het nauwelijks. Eenmaal geopend is het nog een aantal dagen houdbaar in de koelkast. Kijk goed op de verpakking voor de juiste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Het antwoord op deze vraag is redelijk simpel; je kunt het nauwelijks vervangen. Gebruik in ieder geval geen gewone melk in plaats van gecondenseerde melk. Heb je een blikje nodig en het net even niet in huis? Zelf maken is een optie, al kun je ook wat koffiemelk gebruiken. Meng 240 ml koffiemelk met 125 g witte kristalsuiker in een pannetje en laat dit langzaam inkoken tot de gewenste dikte.

Wat kun je allemaal met gecondenseerde melk?

We zeiden het al eerder, dit ingrediënt leent zich perfect voor zoete baksels. Het smaakt geweldig in een taart of cake, al is het ook heerlijk als je er karamel van maakt. Maak er bijvoorbeeld ijs van, je hebt gegarandeerd succes! Daarnaast kun je er ook een onweerstaanbare flan mee maken. Het water loopt ons al in de mond…

Recepten met gecondenseerde melk:

Banoffee pie

In dit recept maak je dulce de leche van het blikje gecondenseerde melk. Het eindresultaat is om te smullen! Wil je meerdere blikjes dulce de leche maken? Dat kan, afgesloten zijn de blikjes erg lang houdbaar. Wees wel voorzichtig als je het blikje in de pan met kokend water zet, de blikjes moeten altijd volledig ondergedompeld zijn onder het water om te voorkomen dat ze ontploffen. Vul regelmatig wat water bij in pan als het vocht verdampt.

> naar het recept: banoffee pie

Banoffee pie

Milk tea-tiramisu van Emma de Thouars

Emma: “In Hong Kong milk tea komen twee ingrediënten samen waar ik erg gepassioneerd over ben: zwarte thee en gecondenseerde melk. Zwarte thee is in mijn ogen superieur boven alle andere theesoorten en als ik mensen dezelfde voorkeur hoor uitspreken, word ik onmiddellijk een beetje verliefd op ze. Mijn liefde voor gecondenseerde melk begon in Vietnam, waar ik erachter kwam dat het stroperige goedje de beste manier is om (ijs)koffie te zoeten. In deze tiramisu vervang je de suiker door gecondenseerde melk en de koffie door zwarte thee.”

> naar het recept: milk tea-tiramisu

Milk tea-tiramisu

Roomijs met (kerst)pudding

Zelfgemaakt ijs zonder ijsmachine? Dit recept wordt een blijvertje! Maak het ijs met traditionele kerstpudding of bijvoorbeeld met stukjes koek of cake.

> naar het recept: zelfgemaakt roomijs

Roomijs met kerstpudding

Lees ook: