Wat is geklaarde boter?
Geklaarde boter, ook wel ghee genoemd, is boter waaruit het vocht en de melkbestanddelen zijn verwijderd. Je kunt het op een hogere temperatuur verhitten, zonder dat deze verbrandt. Zo heb je wel die lekkere botersmaak aan je gerecht en kun je toch op hoge temperatuur koken. Je koopt het bij de toko, maar je maakt het zelf ook eenvoudig. Misschien wel nog lekkerder!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe maak je geklaarde boter?
Om het zelf te maken, smelt je roomboter op laag vuur in een kleine pan. Schep het schuim dat op de gesmolten boter ontstaat eraf. Giet de boter vervolgens in een kom en zorg ervoor dat de vaste bestanddelen op de bodem van de pan niet meekomen. Laat het afkoelen (deze wordt vanzelf weer hard) en je hebt zelfgemaakte geklaarde boter, oftewel ghee. Bewaar het in een glazen pot met deksel. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar dit hoeft niet. Laat het iets op kamertemperatuur komen voor gebruik.
Benieuwd wat je er mee kunt maken? Wat dacht je bijvoorbeeld van deze overheerlijke Indiase masala dosa!