Wat is gnocchi?

Denk je aan Italiaanse pasta, dan denk je al snel aan ragù bolognese of pasta carbonara. Maar als je in Italië bij een goed restaurant eet, staat er ook vrijwel altijd gnocchi op de menukaart. Maar wat is gnocchi eigenlijk? Het is een pastasoort die wordt gemaakt van aardappel en meel. De aardappels gekookt en gepureerd alvorens ze worden gekneed met meel en zout. Vervolgens worden ze gekneed tot kleine, ovale balletjes. Je kunt er alle kanten mee op, lees snel verder.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je gnocchi?

Je kunt het gewoon bij de supermarkt kopen, maar het is natuurlijk leuker om het zelf te maken. Met dit basisrecept lukt het zeker! Handen uit de mouwen en duik snel de keuken in voor een heerlijk resultaat. Onlangs deelden we ook hét recept voor perfecte gnocchi van Sarah Puozzo, Bas ging bij haar langs.

Hoe smaakt het?

Nu we je vraag ‘wat is gnocchi?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Deze pastasoort heeft een lekkere aardappelsmaak en heeft een lichte, luchtige textuur. Als ze goed zijn gemaakt smelten ze bij elke hap op je tong. Vertel dit vooral niet aan de Italianen, maar ik vind het ook lekker om ze even te bakken in wat olie. Dan krijgt deze heerlijke pasta een onweerstaanbaar, krokant korstje.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Na openen is de pasta beperkt houdbaar in de koelkast. Kijk op de verpakking voor het bewaaradvies en de exacte houdbaarheidsdatum. Maak je deze pastasoort zelf? Probeer het dan dezelfde dag nog te koken en te nuttigen.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met deze heerlijke pasta? Heel veel! Ga aan de slag met het basisrecept en maak vervolgens een van deze heerlijke gerechten.

1. De perfecte gnocchi alle vongole

Bas samen met Sarah Puozzo de keuken in om aan de slag te gaan met pasta. Ze maakten zelf gnocchi from scratch. Natuurlijk mocht een mooie saus niet ontbreken, ze maakten een heerlijke saus op basis van tomaat, aangevuld met kokkels en scampi. Om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: de perfecte gnocchi alle vongole

De perfecte gnocchi alle vongole

2. Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Een simpele variant die ontzettend lekker is én ook nog eens snel op tafel staat. De pesto van basilicum smaakt heerlijk, zeker in combinatie met de overige ingrediënten.

> naar het recept: gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

Gnocchi sardi met basilicumpesto en erwtjes

3. Gnocchi met salie, boter en pecorino

Vaak heb je voor een goede pasta helemaal niet zoveel ingrediënten nodig, zeker niet als je de meest verse ingrediënten in huis haalt. Zo is het ook bij dit recept, meer dan goede boter, verse salie en de beste pecorino heb je niet nodig!

> naar het recept: gnocchi met salie, boter en pecorino

gnocchi

4. Gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes

Doperwten, parmezaan en spekjes gaan ontzettend goed samen qua smaken. Noem het alsjeblieft geen carbonara, dat is namelijk iets anders. Natuurlijk neemt dat niet weg dat dit recept ontzettend lekker is! Lees hier overigens alles over de échte pasta carbonara.

> naar het recept: gnocchi met doperwten, parmezaan en spekjes

Lees ook: