Wat is granaatappelmelasse?
Wat het precies is, is eigenlijk heel simpel: granaatappelmelasse wordt gemaakt door granaatappels uit te persen en het sap met suiker en eventueel citroensap in te koken tot een dikke stroop. In sommige recepten worden er ook nog andere smaakmakers toegevoegd, zoals koriander, kaneel of zwarte peper. Met name in het Midden-Oosten, waar deze stroop vandaan komt, wordt dit ingrediënt veel gebruikt. De stroop is donkerroodbruin en iets dunner dan de welbekende suikerstroop.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
Anders dan suikerstroop is de smaak van granaatappelmelasse eerder zuur, met slechts een klein beetje zoete smaak. Het aroma van de stroop is een beetje fruitig en doet denken aan karamel.
Waar koop je granaatappelmelasse?
Hoewel er een aantal jaar eerder nog lastig aan deze stroop te komen was, ligt het inmiddels gelukkig bij veel supermarkten in de schappen. Ook bij Marokkaanse of Turkse winkels, bij sommige toko’s en bij mediterrane speciaalzaken, zoals Oil & Vinegar is het verkrijgbaar. De stroop wordt veelal verkocht in glazen flesjes of potjes.
Wat kun je er allemaal mee?
Zoals hierboven beschreven is granaatappelmelasse vooral in het Midden-Oosten een populaire smaakmaker. Zo is het een belangrijk ingrediënt van de Syrische saus muhammara. Vergelijkbaar met balsamicoazijn wordt de stroop ook wel gebruikt om saladedressings mee te maken en daarnaast is het erg lekker bij veel vis- en vleesgerechten. Een enkele keer vind je granaatappelmelasse in een zoet gerecht, maar vanwege de zure smaak past het beter bij hartige gerechten. Probeer het ook eens bij ovenschotels met veel groenten!
Hoe vervang je granaatappelmelasse?
Granaatappelmelasse heeft een heel eigen smaak, waardoor het redelijk lastig te vervangen is. Zoals we eerder al zeiden is gewone suikerstroop geen geschikt alternatief voor deze zure smaakmaker. In plaats daarvan kun je gaan voor bijvoorbeeld balsamicoazijn. Voeg dan wel een beetje suiker, honing of andere zoetstof toe aan je gerecht, omdat balsamicoazijn het zoete van granaatappelmelasse mist. Houd er ook rekening mee dat balsamicoazijn wat dunner is dan granaatappelmelasse. Je kunt, om de granaatappelsmaak te behouden, ook gaan voor granaatappelsap en een beetje suiker. Ook dit is dunner dan granaatappelmelasse en dus geen 1-op-1 vervanger.
Recepten met granaatappelmelasse
We kunnen ons voorstellen dat je al een flesje granaatappelmelasse in je mentale winkelmandje hebt zitten en staat te popelen om met dit ingrediënt aan de slag te gaan. In dat geval hebben we een aantal van onze favoriete recepten met deze smaakvolle stroop voor je op een rijtje gezet:
Geglaceerde groenten en druiven met granaatappelmelasse
Het grootste gedeelte van de bereidingstijd van dit recept bestaat uit wachten tot de groenten uit de oven komen. Daarna is het bikken geblazen, want van deze smaakvolle groenten krijg je gewoon geen genoeg.
> naar het recept: geglaceerde groenten en druiven met granaatappelmelasse
Dadelcake met granaatappelmelasse
In dit recept zit flink wat granaatappelmelasse, maar geen zorgen: het zure is goed in balans met de heerlijk zoete dadels. Voeg daar nog knapperige pecannoten aan toe en je wil sowieso nog een tweede (of derde of vierde) plakje afsnijden.
> naar het recept: dadelcake met granaatappelmelasse
Zoete aubergines met sumak-sesam
Deze groente kan wel wat meer liefde gebruiken en de granaatappelmelasse zorgt daar wel een beetje voor. Dit recept van Mounir Toub zet je binnen een kwartiertje op tafel, dus waar wacht je nog op?
> naar het recept: zoete aubergines met sumak-sesam
Kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden
Als we ergens gek op zijn, dan is het wel weinig afwas. Dit recept maak je in één pan, waardoor je de rest van je avond kunt besteden aan dit heerlijke pompoengerecht opeten.
> naar het recept: kruidige flespompoen met feta, granaatappel en verse kruiden
Venkelsalade
In dit recept combineer je knapperige, friszoete venkel met een smaakvolle dressing met sumak en granaatappelmelasse. Serveer hem bij een barbecue of pak hem in voor een frisse lunch.
> naar het recept: venkelsalade