Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is hummus?

Wat is hummus en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Pesto, salsa en mayonaise worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over hummus. Want wat is hummus en wat maak je ermee?

Wat is hummus?

Je kent het vast van de plastic bakjes uit de supermarkt, maar wat is hummus eigenlijk? En is die welbekende dipsaus uit de supermarkt wel echt hetzelfde? In principe is hummus niet anders dan een puree van kikkererwten. De ingrediënten die gebruikt worden voor de puree zijn naast gedroogde kikkererwten vaak tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en peper en zout. Soms wordt er nog za’atar aan toegevoegd, of andere smaakmakers zoals paprikapoeder, sumak of cayennepeper. De gedroogde kikkererwten laat je eerst minimaal twaalf uur weken in ruim water (met een beetje baking soda) voordat je ze kookt. Vervolgens gaan de kikkererwten in de keukenmachine met de overige ingrediënten (behalve de olijfolie) en laat je deze minimaal tien minuten draaien tot een smeuïge puree ontstaat.

Het product wordt op meerdere manier geschreven, dus kijk niet verbaasd op als je het tegenkomt als choemoes, hoemoes, hoummous, of humous.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt hummus?

Ondanks dat er tegenwoordig ontzettend veel varianten te koop zijn met een smaakje raden we je aan om eerst originele hummus te proberen. De smaak is lastig uit te leggen, het is niet te vergelijken met andere producten. De puree is zijdezacht en toch een beetje wrang. Je proeft de diepe en aardse smaak van de kikkererwten. Door de tahin proef je de sesam erg goed, al kun je dit misschien qua smaak iets vergelijken met pindakaas. Zelf vinden we het ontzettend lekker bij gegrilde groenten of vers brood.

Waar koop je het?

Je koopt het tegenwoordig in haast elke supermarkt. Vaak vind je hummus bij de versafdeling waar alle gekoelde dipsauzen en bakjes met borrelhapjes staan. Maar let goed op; ook al staat het op de verpakking, dit is niet altijd hummus. Kijk goed naar de ingrediënten die op de verpakking staan. Wil je zeker weten dat je echte hummus op tafel zet? Maak zelf hummus of ga eens langs bij de Turkse supermarkt.

De ultieme hummus

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Verse hummus bewaar je na gebruik in de koelkast, het liefst in een afgesloten verpakking. De meeste varianten die je kant-en-klaar koopt bewaar je ook in de koelkast. Over het algemeen is het een paar dagen houdbaar, maar kijk en ruik altijd goed voor gebruik. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Heb je geen kikkererwten of wil je het vervangen voor een ander product? Denk dan bijvoorbeeld eens aan een heerlijke bonendip of pompoendip. De smaak is natuurlijk anders, al komt in beide dips het aardse goed naar boven.

Wat kun je er allemaal mee?

De mogelijkheden zijn eindeloos! Zoals we al eerder schreven is hummus de perfecte dip voor geroosterde groenten of vers brood. Daarnaast kun je het ook als smaakmaker toevoegen aan diverse gerechten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk snel onze favoriete recepten.

Recepten met hummus:

Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan

Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan

Siham van sihamdaily.nl: “Deze huisgemaakte hummus met gegrilde groenten en pittige falafel is heerlijk als je wat later in de middag luncht en de tijd wilt nemen om je lunch klaar te maken. Voor mij is dit het perfecte weekendrecept.”

Naar het recept
Recepten met kikkererwten: Hummusbowl met geroosterde groenten

Hummusbowl met geroosterde groenten

In een stoof, als basis voor hummus of in een salade. Gebruik wat vaker kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner.

Naar het recept
recepten met Hummus met speltplatbrood

Hummus met speltplatbrood

Maak je eigen speltplatbrood en dip het vervolgens in je nieuwe favoriete dip, die je uiteraard ook zelf maakt met dit heerlijke recept.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!