Wat is jackfruit?

Jackfruit is een favoriet van veel vegetariërs en vegans, aangezien hét de perfecte vervanger is van pulled pork door zijn draadjesvleesachtige structuur.  Maar wat is jackfruit precies? Het is een tropische vrucht die groeit aan bomen in Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Je herkent hem aan de groene, stekelige structuur. Verwar hem vooral niet met zijn kleine broertje, de durian. Jackfruit is heerlijk zoet, maar zijn familielid stinkt een uur in de wind als je hem openmaakt. Het voordeel daarvan is wel dat je het direct merkt  wanneer je de verkeerde te pakken hebt.

Is jackfruit een goede vleesvervanger?

Hoewel deze tropische vrucht de structuur van vlees heeft, is hij niet geschikt als 1-op-1 vervanger. Dit komt doordat er aanzienlijk minder eiwitten en ijzer in zitten als in vlees. Ook zit er geen vitamine B12 in. Jackfruit is overigens wel gezond en staat in de Schijf van Vijf.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Verse jackfruit is in Nederland helaas amper verkrijgbaar, zelfs niet bij de toko. Je kunt deze lekkere vrucht gelukkig wel uit blik kopen bij de meeste supermarkten. Je koopt dan meestal jong jackfruit, die in tegenstelling tot de rijpe variant een vlezige structuur heeft. Let er wel op dat je de groen variant koopt. De gele is op siroop en meer geschikt voor toetjes.

Hoe smaakt jackfruit?

Nu we je vraag ‘Wat is jackfruit?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe jackfruit smaakt. De rijpe vrucht is heerlijk zoet en doet denken aan een combinatie van mango, ananas en appel. Jong jackfruit is vrij neutraal van smaak en het vruchtvlees neemt makkelijk andere smaken op. Daardoor leent hij zich perfect om te marineren en kruiden.

Hoe kan je jackfruit vervangen?

Er is eigenlijk geen andere vrucht met dezelfde structuur, dus jackfruit vervangen is vrijwel onmogelijk.

Hoe moet je jackfruit bewaren en hoe lang is de groente houdbaar?

In Nederland koop je jackfruit vrijwel altijd in blik. Daardoor is hij lang houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies. Als je het blik eenmaal geopend hebt en niet alles gelijk gebruikt, kun je de overgebleven jackfruit het beste in een afgesloten plastic bakje in de koelkast bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met jackfruit? We benoemden het al, maar het is de perfecte vega vervanger van pulled pork of pulled chicken. Benieuwd wat je er allemaal voor lekkers mee kunt maken? In het maartnummer van foodies delen we de allerlekkerste recepten met jackfruit. Ren nu snel naar de winkel om jouw exemplaar te bemachtigen! Toch alvast aan de slag met deze vrucht? Maak dan deze opgerolde courgette-lasagna met jackfruit.

jackfruit lasagna

Meer Jackfruit-inspiratie? Bekijk het Jackfruit boek eens!

jackfruit