Wat is kurkuma?

De kans dat je al eens van kurkuma is gehoord of er een potje van hebt vastgehad, is vrij groot. Door zijn felgele kleur valt namelijk ook in het kruidenschap flink op. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Deze Indiase specerij is familie van de gember en wordt vooral in die keuken veel gebruikt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant die luistert naar de naam Curcuma Longa. In Nederland noemen we de specerij ook wel geelwortel, wat natuurlijk perfect passend is. Het voordeel van kurkuma is dan ook niet alleen de lekkere smaak, maar ook het feit dat je jouw gerecht direct voorziet van een mooi kleurtje.

Waar koop je kurkuma?

Kurkuma is bij de meeste supermarkten in gemalen vorm verkrijgbaar. Je vindt de specerij in het kruidenschap. De verse variant vind je met een beetje geluk bij de Indische winkel of de toko. Van verse kurkuma kun je bijvoorbeeld thee maken op dezelfde manier als je dat van gember doet.

Hoe smaakt kurkuma?

Nu we je vraag ‘Wat is kurkuma?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Kurkuma heeft een lekkere, milde smaak. Je proeft de kruidige en bittere tonen al snel.

Wat kun je allemaal met kurkuma?

Door de milde smaak past kurkuma in veel gerechten. Gebruik het eens in je curry of in combinatie met bloemkool of pompoen. Voeg ook eens een theelepeltje toe aan je rijst of maak een golden latte. Benieuwd naar de beste recepten met kurkuma? Probeer deze eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!

1. Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool

lekker door de week

2. Kleurrijke buddha bowl

buddha bowl

3. Mechoui lamsbout met labneh

Mechoui lamsbout met labneh