Wat is kurkuma?
De kans dat je al eens van kurkuma is gehoord of er een potje van hebt vastgehad, is vrij groot. Door zijn felgele kleur valt namelijk ook in het kruidenschap flink op. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Deze Indiase specerij is familie van de gember en wordt vooral in die keuken veel gebruikt. Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant die luistert naar de naam Curcuma Longa. In Nederland noemen we de specerij ook wel geelwortel, wat natuurlijk perfect passend is. Het voordeel is dan ook niet alleen de lekkere smaak, maar ook het feit dat je jouw gerecht direct voorziet van een mooi kleurtje.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je kurkuma?
Kurkuma is bij de meeste supermarkten in gemalen vorm verkrijgbaar. Je vindt de specerij in het kruidenschap. De verse variant vind je met een beetje geluk bij de Indische winkel of de toko. Je kunt het ook online bestellen. Van de verse variant kun je bijvoorbeeld thee maken op dezelfde manier als je dat van gember doet. Probeer maar eens uit!
Hoe smaakt kurkuma?
Nu we je vraag ‘wat is kurkuma?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het heeft een lekkere, milde smaak. Je proeft de kruidige en bittere tonen al snel. Dit past goed in onderstaande recepten en het is dan ook een fijne smaakmaker.
Wat kun je er allemaal mee?
Door de milde smaak past het in veel gerechten. Gebruik het eens in je curry of in combinatie met bloemkool of pompoen. Voeg ook eens een theelepeltje toe aan je rijst of maak een golden latte. Benieuwd naar de beste recepten met kurkuma? Probeer deze eens en ontdek zelf hoe lekker dit ingrediënt is!
1. Rijstsalade met geroosterde kurkumabloemkool
Gezond, lekker en snel! Dat is deze heerlijke rijstsalade met bloemkool. Heb je over? Eet dit gerecht gerust als lunch de volgende dag.
2. Kleurrijke buddha bowl
Heb jij al weleens een buddha bowl gemaakt? Kurkuma zorgt niet alleen voor fijne smaken, het geeft dit gerecht ook prachtige kleuren.
3. Mechoui lamsbout met labneh
Lamsbout past goed in de keuken van het Midden-Oosten. En raad eens welke specerij daar ook goed bij past? Precies, kurkuma!