Wat is lijnzaad?

Misschien heb je dit superfood al eens in het schap zien staan en werd je er gelijk benieuwd naar, maar wilde je eerst eens weten wat je dan precies in huis zou halen. Want wat is lijnzaad precies? Het is een zaadje dat afkomstig is van de vlasplant. Het is een natuurlijke bron van vezels, waardoor het eten van dit zaadje je spijsverstering een flinke boost kan geven. Lijnzaad is daarnaast een echte vitaminebom die je immuunsysteem ondersteunt. Let echter wel op: dit superfood bevat cyanogenen. Je lichaam kan cyanogenen omzetten in de gifstof cyanide (blauwzuur). In kleine hoeveelheden is dit niet schadelijk, maar het is geen goed idee om lange tijd grote hoeveelheden te eten. Het Voedingscentrum adviseert een beperkt en tijdelijk gebruik van 15 tot 45 gram gebroken lijnzaad per dag. Wil je hier meer over weten? Lees dan de informatie op de website van Het Voedingcentrum.

Waar koop je het?

Je kunt lijnzaad als olie of in hele, gebroken of gemalen vorm kopen. Deze producten zijn vaak te vinden in het biologische schap. Grijp je daar mis? Neem dan eens een kijkje bij de biologische supermarkt.

Hoe smaakt lijnzaad?

Nu we je vraag ‘Wat is lijnzaad?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe lijnzaad eigenlijk smaakt. Deze vitaminebom heeft een lichte en nootachtige smaak. Het is heel veelzijdig te gebruiken.

Hoe moet je lijnzaad bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart lijnzaad op een donkere, droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met lijnzaad? Gebruik het eens als garnering van je salade, doe een eetlepel lijnzaad door je yoghurt, smoothie of havermout of bak er iets lekkers mee. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten:

1. Romige lemoncurd-tijmtaart (vegan)

Romige lemoncurd-tijmtaart (vegan)

2. Vegan cookiedough havermout uit Vegan Vibes

VeganVibes-Ontbijt-Havermoutjes

3. Notengranola met gepofte quinoa