Wat is maanzaad?

Je kent maanzaad vast van de harde broodjes van de bakker, maar wat is maanzaad eigenlijk? Je kunt het ook onder de naam blauwmaanzaad tegenkomen. Het is de informele naam voor het zaad van de slaapbol (papaver somniferum). De bol vormt zich na de bloei uit het vruchtbeginsel van de bloem. Als het zaad rijp is krijgt het openingen onder een soort hoedje. Als de steel flink beweegt wordt het zaad uit de bol geslingerd. Maanzaad bevat sporen van de actieve stoffen in opiaten maar kan veilig gegeten worden (mits met mate natuurlijk).

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Tegenwoordig koop je maanzaad gewoon in de supermarkt. Bij de potjes met kruiden en specerijen vind je vaak ook diverse potjes met deze fijne zaadjes. Online is het ook goed en makkelijk te verkrijgen.

Hoe smaakt maanzaad?

Nu we de vraag ‘wat is maanzaad?’ beantwoord hebben ben je vast ook benieuwd naar de smaak van maanzaad. Het smaakt vooral een beetje nootachtig en zoet. Door de subtiele smaak zijn ze een goede toevoeging aan diverse baksels. In Nederland en België gebruiken we de zaadjes vooral op brood en broodjes. Voorafgaand aan het bakken wordt het deeg in een bak met zaad geduwd, of strooit men er zaad overheen.

Hoe kan je het vervangen?

Dit hangt er vanaf waar je het voor wilt gebruiken. Je kunt (gemalen) maanzaad namelijk ook gebruiken als verdikkingsmiddel voor bijvoorbeeld sauzen. Hiervoor kun je ook maïsmeel of bloem gebruiken. Gaat het door of over je baksels? Vervang het dan eens door sesamzaadjes of diverse pitten. De smaak zal natuurlijk wel iets anders zijn.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Over het algemeen is het erg lang houdbaar. Zeker in een afgesloten pot. Bewaar het op een donkere plek, buiten de koelkast. Kijk voor de juiste houdbaarheidsdatum altijd op de verpakking zelf.

Wat kun je er allemaal mee?

Tegenwoordig wordt maanzaad allang niet meer alleen gebruikt als topping op je brood. Het smaakt bijvoorbeeld ook heerlijk in een smeuïge cake of taart en combineert goed met citrusvruchten. Daarnaast wordt gemalen maanzaad ook wel gebruikt als verdikkingsmiddel voor diverse sauzen.

Recepten met maanzaad:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Duik snel de keuken in met één van onderstaande recepten met maanzaad!

Citroenharten

Ze zien er niet alleen erg schattig uit, ze smaken ook nog eens heerlijk. Citroen en maanzaad zijn een match made in heaven. En dat proef je terug in deze kleine gebakjes. Probeer maar eens uit!

> naar het recept: citroenharten

Wat is maanzaad? Citroenharten

Kwark-maanzaadcake met blauwe bessen

Maanzaad smaakt heerlijk in een goede cake. En dat is deze zeker. Door de combinatie van blauwe bessen, kwark en de zaadjes is dit misschien wel één van onze favoriete recepten voor cake!

> naar het recept: kwark-maanzaadcake met blauwe bessen

Kwark-maanzaadcake met blauwe bessen

Miniplaattaartjes met tomaat

Avondeten met taart? Dat kan! Deze hartige plaattaartjes met alles erop en eraan zet je in een handomdraai op tafel. Daarnaast doet de oven ook nog eens het meeste werk.

> naar het recept: miniplaattaartjes met tomaat

weekmenu Miniplaattaartjes met tomaat

Lees ook: