Wat is mirin?

Als je vaak Aziatische gerechten maakt, ben je mirin vast eens tegengekomen in de ingrediëntenlijst van een recept. Maar wat is mirin precies? Dit is een Japanse rijstwijn met een alcoholpercentage van rond de 10%. Het verschil met sake is dat mirin minder alcohol en meer suiker bevat. Voor je er nu mee wil gaan proosten bij een avondje sushi: het wordt alleen gebruikt als smaakmaker. Zelfs in Japan drinken ze het niet bij hun borrel.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is mirin

Waar koop je het?

Mirin is te koop bij de toko. Ook bij de grotere supermarkten kun je vaak een flesje kopen.

Hoe smaakt mirin?

Nu we je vraag ‘wat is mirin?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Als je ermee kookt, verdampt de alcohol en blijft er een lekkere, zoete smaak over. Mirin is vrij uitgesproken. Gebruik dan ook niet te veel, anders wordt de rest overschaduwd.

Hoe kan je het vervangen?

Kan je de zoete rijstwijn nergens vinden? In de westerse keuken wordt het vaak vervangen door droge sherry. Uiteraard zal de smaak van je gerecht dan wel iets veranderen.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Je bewaart het op een droge plek zoals in de voorraadkast. Ook na opening is het product nog een flinke tijd houdbaar buiten de koelkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met mirin? De rijstwijn combineert zowel goed met vlees en vis als met groenten en tofu. Gebruik bijvoorbeeld een beetje in je soep, marinade of dressing en ervaar zelf de heerlijke smaak. Zin om de keuken in te gaan? Maak dan een van deze heerlijke gerechten:

1. Poké bowl met gerookte tempeh

pokebowl

2. Sesamzalm met srirachasaus

lekker door de week sesamzalm

3. Chili-noedelsoep met tofu

Chili-noedelsoep met tofu