Wat is nigellazaad?

Het is de finishing touch van veel broden en ook in chutneys vind je hem vaak terug. Maar wat is nigellazaad eigenlijk? De smaakmaker komt oorspronkelijk uit India en wordt ook wel zwarte komijn genoemd. Laat je niet foppen, want het heeft niets te maken met de ‘gewone’ komijn die wij in Nederland goed kennen. Het zijn zwarte, driehoekige zaden van een eenjarige plant uit de ranonkel-familie, namelijk de Nigella Sativa. Vooral in de Midden-Oosterse en Indiase keuken wordt nigellazaad veel gebruikt. Je vindt hem ook terug in Bengaals vijfkruidenpoeder (panch phoron), samen met fenegriekzaad, komijnzaad, zwart mosterdzaad en venkelzaad.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Nigellazaad wint steeds meer aan populariteit, dus tegenwoordig ligt de smaakmaker bij de grotere supermarkten in de schappen. Kun je hem daar toch niet vinden? Neem dan eens een kijkje bij de toko. Online bestellen is uiteraard ook een optie. Dat kan bijvoorbeeld hier.

Hoe smaakt nigellazaad?

Nu we je vraag ‘Wat is nigellazaad?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze specerij smaakt. Het zaad heeft een sterke smaak en aroma. Je proeft tonen van ui, oregano en zwarte peper. Nigellazaad is een beetje pittig en veel foodies vinden dat hij ook een beetje nootachtig is.

Wat kun je er allemaal mee?

Het is heerlijk in Midden-Oosterse gerechten, om je vlees mee te kruiden of om je zelfgebakken brood mee af te maken. Je kunt het ook gebruiken in curry’s, dips of sauzen met yoghurt en in een dal. Ben je benieuwd geworden? Maak dan een van deze heerlijke recepten:

1. Dal met gevulde naan

dal

2. Taco met pittige kipsalade en avocado

Taco met pittige kipsalade en avocado

3. Viscurry met ananas en kokos

Viscurry met ananas en kokos