Wat is nori?

Als je gek bent op sushi, herkende je dit ingrediënt misschien wel: het is namelijk het omhulsel van je geliefde maki’s en handrollen. Maar wat is nori precies? Het is een eetbaar zeewier dat gedroogd is en in bladen geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zelfs zwarte kleur. Het is rijk aan eiwitten en mineralen en daarom ook erg geliefd onder vega’s en vegans. Het ingrediënt is een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur. En nee, heus niet alleen vanwege de sushi. Je kunt namelijk nog veel meer lekkers maken met het gedroogde wier, maar daar komen we zo op.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Nori is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Vaak wordt er nog onderscheid gemaakt tussen vellen die het juiste formaat hebben voor sushi en kleinere vellen die je voor andere toepassingen kunt gebruiken.

Hoe smaakt nori?

Nu we je vraag ‘wat is nori?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe nori eigenlijk smaakt. Deze knapperige vellen hebben een ziltige, maar zachte smaak. Perfect om je gerecht van een beetje hartigheid te voorzien!

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Nori bewaar je op een koele, droge plek. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met dit fijne ingrediënt? We verklapten het al even, maar met dit ingrediënt kun je veel meer dan alleen sushi maken. Maak er bijvoorbeeld een lekkere snack van, voeg wat vellen toe aan je kommetje ramen, als finishing touch bij je visgerecht of leg eens een velletje nori op je plak tofu. Paneer en bak het in z’n geheel en je hebt je eigen vegan visstick! Benieuwd geworden? Probeer dan een van deze heerlijke recepten met nori:

1. Ochazuke (zalm met theebouillon)

De smaak van nori past perfect bij dit gerecht met theebouillon en zalm wat ons betreft.

> naar het recept: ochazuke (zalm met theebouillon)

Basisboek Japan 50-51 Ochazuke (zalm met theebouillon)

2. Bibimbap met spek en eieren

Je kent vast wel het Koreaanse gerecht bibimbap. Nog nooit van gehoord? Probeer dan snel dit heerlijke recept en laat je betoveren door de smaak!

> naar het recept: bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

3. Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

Ook bij klassieke gerechten zoals een biefstuk past nori erg goed. Zeker in combinatie met de fantastische misoboter.

> naar het recept: biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

biefstuk

Lees ook: