Wat is nori?

Als je gek bent op sushi, herkende je dit ingrediënt misschien wel: het is namelijk het omhulsel van je geliefde maki’s en handrollen. Maar wat is nori precies? Het is een eetbaar zeewier dat gedroogd is en bladen is geperst. De vellen zijn dun en rafelig en hebben een donkergroene tot zelfs zwarte kleur. Nori is rijk aan eiwitten en mineralen en daarom ook erg geliefd onder vega’s en vegans. Het ingrediënt is een belangrijk onderdeel van de Japanse eetcultuur. En nee, heus niet alleen vanwege de sushi. Je kunt namelijk nog veel meer lekkers maken met het gedroogde wier, maar daar komen we zo op.

Waar koop je het?

Nori is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Vaak wordt er nog onderscheid gemaakt tussen vellen die het juiste formaat hebben voor sushi en kleinere vellen die je voor andere toepassingen kunt gebruiken.

Hoe smaakt nori?

Nu we je vraag ‘Wat is nori?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe nori eigenlijk smaakt. Deze knapperige vellen hebben een ziltige, maar zachte smaak. Perfect om je gerecht van een beetje hartigheid te voorzien!

Hoe moet je nori bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Nori bewaar je op een koele, droge plek. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met nori? We verklapten het al even, maar met dit ingrediënt kun je veel meer dan alleen sushi maken. Maak er bijvoorbeeld een lekkere snack van, voeg wat vellen toe aan je kommetje ramen, als finishing touch bij je visgerecht of leg eens een velletje nori op je plak tofu. Paneer en bak het in z’n geheel en je hebt je eigen vegan visstick! Benieuwd geworden? Probeer dan een van deze heerlijke recepten met nori:

1. Ochazuke (zalm met theebouillon)

Basisboek Japan 50-51 Ochazuke (zalm met theebouillon)

2. Bibimbap met spek en eieren

Bibimbap met spek en eieren

3. Biefstuk met misoboter en togarashi-frietjes

biefstuk