Wat is oestersaus?

Je hebt de flesjes vast weleens in de supermarkt zien staan, maar wat is oestersaus eigenlijk? Oestersaus is een donkergekleurde saus met oesterextract en wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken. Om oesterextract te krijgen worden oesters lange tijd gekookt zodat er een intense en geconcentreerde smaak ontstaat. De saus is vaak stroperig en donker van kleur, dit komt door de toevoeging van sojasaus en suiker. Het is een bekende smaakmaker in de Chinese keuken, en tegenwoordig ook vaak daarbuiten.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Hoe smaakt oestersaus?

Oestersaus heeft een zoetige smaak die ontzettend vol en rijk is en veel umami heeft. Juist omdat de saus zo vol met smaak zit hoef je vaak maar een beetje te gebruiken. De saus is perfect in balans door verschillende smaken. Zo zit er wat zout in door de sojasaus, ziltige umami door de oesters en het zoete door de toevoeging van suiker. Het geeft zowel groenten als vlees een unieke smaak tijdens het bakken, perfect voor bijvoorbeeld wokgerechten.

Waar koop je het?

Over het algemeen is oestersaus goed te verkrijgen in elke supermarkt. Je vindt het in het gangpad met sauzen. Wil je nog meer smaak ervaren? Koop dan de saus eens bij de toko. Daar vind je verschillende varianten, zowel Chinese als Thaise oestersaus bijvoorbeeld. Probeer allebei maar eens uit om de subtiele verschillen te proeven.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

In een gesloten verpakking is de saus ontzettend lang houdbaar. Na openen kun je de saus het beste in de koelkast bewaren, vaak is deze dan alsnog meer dan een jaar houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Kun je de oestersaus net even niet vinden of ben je op zoek naar een vegetarisch alternatief? Je hebt verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kun je kiezen voor sojasaus en deze mengen met suiker en azijn, al geeft dat niet de diepe smaak die oestersaus kenmerkt. Vooral de umami ontbreekt in dat geval. Voor een vegetarisch alternatief kun je bijvoorbeeld paddenstoelensaus gebruiken, deze vind je in de toko.

Wat kun je er allemaal mee?

Omdat de smaak zo geconcentreerd is, geeft een kleine hoeveelheid al erg veel smaak aan een gerecht. De saus wordt vaak gebruikt in combinatie met varkens- of rundvlees en groenten, maar het smaakt ook erg goed bij noedels. Vaak hoef je de saus alleen maar even toe te voegen aan de pan terwijl je de groenten of het vlees bakt. Easy does it! Probeer maar eens met één van onderstaande recepten.

Recepten met oestersaus:

Biefreepjes met sperziebonen

Dit recept is simpel, snel en zit boordevol smaak. Ideaal voor drukke doordeweekse dagen, de biefreepjes staan namelijk al binnen 30 minuten op tafel. Smullen!

what a wok biefreepjes

Pork buns

Deze kleine hapjes zijn wat ons betreft de ideale snack! Je maakt ze met een stoommandje. Ondanks dat het kleine hapjes zijn zitten ze vol met heerlijke smaken. Ze zijn om te delen, maar we begrijpen het helemaal als je dat liever niet doet.

Pork buns met oestersaus

Shanghainoodles met rundvlees

De sojasaus, de rijstwijn en de oestersaus geven dit gerecht een onweerstaanbare smaak. Het liefst slurpen we het kommetje meteen leeg, zo lekker vinden we ze. Probeer het zelf en zet deze heerlijke shanghainoodles met rundvlees op tafel!

Shanghainoodles met rundvlees