Wat is panko?

Ben je gek op een knapperig jasje om je groenten, kip of vis? Dan wordt panko jouw nieuwe favoriete ingrediënt. Maar wat is panko eigenlijk? Het is Japans paneermeel gemaakt van een speciale soort witbrood dat wordt gegaard door elektrische stoom in plaats van in de oven. Hierdoor krijgt het brood geen korst. Na het garen wordt het brood gemalen tot grove vlokken. Het is veel lichter, luchtiger en knapperiger dan paneermeel zoals wij dat kennen.

Waar koop je het?

Bij de grotere supermarkten ligt panko in de schappen bij Japanse producten als miso en sushibenodigdheden. Kun je hem daar toch niet vinden? Neem dan eens een kijkje bij de toko. Online bestellen is uiteraard ook een optie. Bewaar panko na aankoop op een koele en droge plek. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Hoe smaakt panko?

Nu we je vraag ‘Wat is panko?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit broodkruim smaakt. Panko is wat zoeter dan gewoon paneermeel en heeft een heerlijke luchtige, knapperige structuur. Onweerstaanbaar als je het ons vraagt!

Hoe gebruik je het?

Je gebruikt panko op dezelfde manier als paneermeel, maar dan met de garantie dat je diner of snack veel lekkerder wordt. Om je gerecht van dat extra laagje te voorzien, heb je dus naast het Japanse broodkruim ook bloem en ei nodig. In dit artikel leggen we haarfijn uit hoe je zelf aan de slag kunt gaan met panko.

Hoe kun je panko vervangen?

Je kunt het ingrediënt vrijwel altijd vervangen door gewoon paneermeel, maar let op: het resultaat zal afwijken. Alleen panko geeft je gerechten dat lichte, crunchy jasje.

Wat kun je er allemaal mee?

Panko is de perfecte product om je gerecht specialer te maken. Paneer je kip, vis, garnalen, tonkatsu of favoriete groenten ermee en frituur of bak ze daarna in hete olie. Je kunt vrijwel alles voorzien van zo’n onweerstaanbaar laagje, alleen groenten die veel vocht bevatten zoals komkommer of tomaat zijn niet zo geschikt. In deze recepten komt het Japanse broodkruim echter helemaal tot zijn recht:

1. Sticky crispy aubergine

Sticky crispy aubergine

2. Gefrituurde garnalen met limoen­currymayonaise

3. Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise

Gefrituurde asperges op toast met kruidenmayonaise