Wat is polenta?

Waar wij de gekookte aardappel hebben, hebben de Italianen polenta. Maar wat is polenta precies? Dit gerecht zag het levenslicht in Noord-Italië. Vroeger gebruikten ze graan, maar tegenwoordig wordt in plaats daarvan maïsgriesmeel gebruikt. Dit is gemaakt van maïs die eerst gedroogd is en vervolgens fijngemalen tot meel. Vroeger was het gerecht vooral populair bij de armen, maar tegenwoordig staat de klassieker vooral bij de betere Italiaanse restaurants op de kaart. Kijk niet gek op als je een toetje met polenta op het menu ziet staan, je kunt dit lekkers gebruikten voor zoete en hartige en voor warme en koude toepassingen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe maak je polenta?

Polenta bereid je door het maïsgriesmeel aan de kook te brengen met water of bouillon. Net zoals bij bijvoorbeeld risotto, is het belangrijk dat je blijft roeren. Voor de exacte kooktijd en de hoeveelheid water of bouillon kun je het beste de aanwijzingen op de verpakking volgen, deze verschillen namelijk per soort. Zo vind je in het schap een voorgekookte, instant variant die binnen enkele minuten klaar is. Maar je hebt ook soorten die je wel 40 minuten moet koken. De polenta is klaar als hij mooi gebonden, lekker zacht en romig is. Je kunt ‘m nog romiger maken door er op het eind wat geraspte parmezaan, boter, ricotta of mascarpone doorheen te kloppen.

Knapperige polenta

Na het koken kun je het direct serveren als bijgerecht bij vis, vlees, groenten en stoofschotels. Maar je kunt hem ook laten opstijven om er knapperige koekjes of frietjes van te bakken. Schenk hiervoor de polenta in een ingevette ovenschaal en strijk glad. Laat afkoelen en minimaal 30 minuten opstijven in de koelkast. Stort het vervolgens op een snijplank en snijd of steek er bijvoorbeeld frieten, driehoekjes of rondjes uit. Wentel de frieten in wat extra maismeel en bak in een scheutje olie aan beide zijden goudbruin en knapperig. Of verdeel de polenta over een bakplaat en bak in ca. 20 minuten knapperig in de oven, draai halverwege om.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt er alle kanten mee op. Romige, gekookte polenta is een heerlijk bijgerecht bij gebakken worst of vis, maar ook bij gegrilde groenten en stoofschotels. De knapperige polentakoekjes en frietjes combineren perfect met een stevige runderstoof of ragù bolognese. Met het goudgele meel kun je bovendien heerlijke zoete baksels en desserts maken. Aan de slag? We hebben onze lekkerste recepten voor je op een rijtje gezet!

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

De combinatie van de romige structuur met de smaken van gebakken worst, knolselderij en salie zijn een match made in heaven, dat bewijst dit recept wel.

> naar het recept: romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Romige polenta met gebakken worst, knolselderij en salie

Ragù bolognese met knapperige polenta

De traditionele bolognesesaus is een stevige vleessaus op basis van gehakt, pancetta, ui, wortel, bleekselderij, tomaat, melk (of room) en wijn. Het authentieke recept is in 1982 schriftelijk vastgelegd door Accademia Italiana della Cucina (de Italiaanse Culinaire Academie) en wordt in een kluis bewaard in de Bolognese Kamer van Koophandel. Meestal eet je de ragù met tagliatelle (nooit met spaghetti), maar in Noord-Italië hebben ze nog liever de stevige, knapperige polenta.

> naar het recept: ragù bolognese

Italiaanse runderstoof

Neem de tijd voor deze geweldige runderstoof, je geduld zal beloond worden met een geweldig gerecht. Ideaal als je een etentje organiseert, hiermee maak je gegarandeerd indruk op je gasten.

> naar het recept: Italiaanse runderstoof met gebakken polenta

Italiaanse runderstoof met gebakken polenta

Polentafrietjes

Frietjes, die maak je toch met aardappelen? Meestal wel, maar niet in dit heerlijke recept. Probeer maar eens uit!

> naar het recept: polentafrietjes

Wat is polenta? Polenta friet

Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Ondanks dat het ingrediënt typisch Italiaans is weten ze in Spanje er ook heerlijke gerechten mee te maken. Zoals bijvoorbeeld deze variant met paddenstoelen en manchego!

> naar het recept: Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Wat is polenta? Spaanse polenta met paddenstoelen en manchego

Bloedsinaasappel-polentacake

Naast hartige gerechten maak je ook de lekkerste zoete gerechten met polenta. Probeer maar eens in deze cake met bloedsinaasappels. Om je vingers bij af te likken, beloofd!

> naar het recept: bloedsinaasappel-polentacake

Bloedsinaasappel-polentacake

Polenta-kwarkpudding met rodevruchtensaus

Zoet, romig en fris. Ontdek de volle smaak van het platteland met dit heerlijke recept voor een goede kwarkpudding.

> naar het recept: polenta-kwarkpudding met rodevruchtensaus

polenta kwarkpudding

Lees ook: