Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat is pul biber

Wat is pul biber en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Chilipeper, jalapeño’s en paprika worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over pul biber. Want wat is pul biber en wat kun je ermee?

Wat is pul biber?

Misschien je de naam weleens tegengekomen in de toko of Turkse supermarkt, maar wat is pul biber eigenlijk? Simpel gezegd zijn het grof gemalen rode Aleppo-pepers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld chilipepers is pul biber erg mild van smaak omdat de pepers eerst in zout worden gedroogd voor ze worden vermalen. Er bestaat ook isot biber, de zwarte variant, die zelfs een beetje zoetig smaakt. De meeste pul biber komt uit Turkije en wordt veelal gebruikt in de Turkse en Midden-Oosterse keuken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt pul biber?

Bij peper denk je misschien meteen aan een pittige smaak, maar bij pul biber ligt dat iets anders. Natuurlijk hebben de gedroogde pepervlokken een licht pittige smaak, maar door het zoetige is de smaak mooi in balans. Je kunt de smaak misschien het beste omschrijven als “prettig pittig”. De kenmerkende scherpe smaak van peper wordt namelijk vervangen door een milde, licht pittige en zoete smaak die erg goed combineert in diverse gerechten. Als je de peper proeft kun je ook de smaken van rozijnen, pruimen en zongedroogde tomaten eruit halen.

Waar koop sumak?

Tegenwoordig vind je de gedroogde pepers in haast elke supermarkt, zeker in de wat grotere supermarkten. Al kun je natuurlijk ook langs de toko of Turkse supermarkt voor een bakje of potje pul biber.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

In principe zijn de gedroogde pepers haast oneindig houdbaar. Bewaar ze bij voorkeur in een afgesloten glazen pot(je) of in bakjes die je volledig kunt afsluiten op een donkere en droge plek zoals de voorraadkast. Als je ze bewaart in een pot die niet goed afsluitbaar is verliezen ze relatief snel hun aroma, en daarmee hun smaak. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Hier kunnen we kort en krachtig op antwoorden: niet. De milde smaak van pul biber is niet snel te vervangen, hooguit door de zwarte variant isot biber. Al is de rode variant makkelijker te vinden in supermarkten of toko’s. In Turkije staat het zelfs standaard op de tafel in haast elk restaurant, naar de vaatjes peper en zout. In sommige recepten wordt er weleens aangegeven dat je het kunt vervangen door gedroogde chilipepers, maar die smaak is toch echt heel anders.

Wat kun je er allemaal mee?

Als je pul biber eenmaal leert kennen en omarmt als een geweldige smaakmaker kun je het haast overal bij gebruiken. Strooi het eens over een frisse salade in de zomer, roer het door je pastasaus, besprenkel er een gebakken eitje mee of breng er je toast met avocado mee op smaak. Wij zijn fan en kunnen eigenlijk niet meer zonder deze heerlijke gedroogde en vermalen pepers!

Recepten met pul biber:

weekmenu Gevulde zoete aardappel met room en pistache

Gevulde zoete aardappel met room en pistache

Dit recept is heerlijk als bijgerecht of als hoofdgerecht. De gevulde zoete aardappels breng je op smaak met pistache, zure room, granaatappelpitjes en pul biber. Een heerlijke combinatie waar je na elke hap alleen maar meer van wilt!

Naar het recept
Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan

Hummus met gegrilde groenten, falafel en naan

Siham van sihamdaily.nl ontwikkelde dit recept: “Deze huisgemaakte hummus met gegrilde groenten en pittige falafel is heerlijk als je wat later in de middag luncht en de tijd wilt nemen om je lunch klaar te maken. Voor mij is dit hét perfecte weekendrecept.”

Naar het recept
Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Auberginecarpaccio met techina, tijm en pijnboompitten

Dit heerlijke recept komt uit het boek “TLV Vegan” van Jigal Krant: “Deze auberginebereiding is zo alomtegenwoordig in restaurants in TLV, dat het lastig is vast te stellen wie er ooit mee begonnen is. Ik keek de kunst af van Meir Adoni, de celebrity chef die auberginecarpaccio tot een van zijn signatuurgerechten rekent. Adoni verdeelt het rokerige auberginevruchtvlees over borden, bedekt het met vershoudfolie en spreidt het vervolgens flinterdun uit door er zachtjes op te slaan. In tegenstelling tot het merendeel van de creaties die onder dezelfde noemer worden opgedist buiten Israël, wordt auberginecarpaccio in TLV altijd bereid met chatsiel al ha’eesj, aubergine die in open vuur is geblakerd.”

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!