Wat is quinoa?

Een aantal jaar geleden werd quinoa ineens razend populair. Van thuiskok tot chef: iedereen ging met dit ingrediënt aan de slag. Maar wat is quinoa precies? Het lijkt op graan en wordt ook op dezelfde manier verwerkt, maar is het niet. Het zijn zaadjes van een Zuid-Amerikaanse plant uit de amarantenfamilie. Deze voedzame zaden zijn dan ook super geschikt voor mensen met coeliakie, want quinoa is dus glutenvrij. Wat deze krachtpatser dan wel bevat? Veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dat maakt hem ook enorm geschikt als vleesvervanger.

Lees ook: is quinoa nou echt zoveel gezonder dan rijst of couscous?

Waar koop je quinoa?

Het is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Je vindt het product vlakbij de rijst. Per persoon heb je ongeveer 75 gram ongekookte quinoa nodig. Je kunt trouwens ook de gepofte variant kopen. Dat is heel lekker door je schaaltje yoghurt of om je smoothiebowl mee af te toppen!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt quinoa?

Nu we je vraag ‘wat is quinoa?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt eigenlijk smaakt. Deze koolhydraatbron heeft een fijne, zachte smaak en is een beetje nootachtig.

Hoe kan je het vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is bulgur in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt bulgur vervangen door een andere koolhydraatbron. Bulgur en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor. Ken je bulgur nog niet? Lees dan onze ingrediëntenguide ‘wat is bulgur en wat kun je ermee?’

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Het is erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met quinoa? Heel veel! Gebruik het in buddha bowls, verwerk het in salades, gebruik het als vervanger van rijst of couscous van, stop het met allemaal lekkere ingrediënten in de oven of maak er crumble van. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met quinoa.

1. Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa

Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa

2. Peren-quinoacrumble

Peren-quinoacrumble

3. Tsukune

tsukune met quinoa