Advertentie
Couscous, spaghetti en rijst worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want dit geeft je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over quinoa. Want wat is quinoa en wat maak je ermee?
Wat is quinoa?
Een aantal jaar geleden werd quinoa ineens razend populair. Van thuiskok tot chef: iedereen ging met dit ingrediënt aan de slag. Maar wat is quinoa precies? Het lijkt op graan en wordt ook op dezelfde manier verwerkt, maar is het niet. Het zijn zaadjes van een Zuid-Amerikaanse plant uit de amarantenfamilie. Deze voedzame zaden zijn dan ook super geschikt voor mensen met coeliakie, want quinoa is dus glutenvrij. Wat deze krachtpatser dan wel bevat? Veel vezels, eiwitten, vitaminen en mineralen. Dat maakt hem ook enorm geschikt als vleesvervanger.
Waar koop je quinoa?
Het is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Je vindt het product vlakbij de rijst. Per persoon heb je ongeveer 75 gram ongekookte quinoa nodig. Je kunt trouwens ook de gepofte variant kopen. Dat is heel lekker door je schaaltje yoghurt of om je smoothiebowl mee af te toppen!
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt quinoa?
Nu we je vraag ‘wat is quinoa?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit ingrediënt eigenlijk smaakt. Deze koolhydraatbron heeft een fijne, zachte smaak en is een beetje nootachtig.
Hoe kan je het vervangen?
Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is bulgur in geen velden of wegen te bekennen bij je supermarkt. Je kunt bulgur vervangen door een andere koolhydraatbron. Bulgur en couscous zijn hier bijvoorbeeld geschikt voor. Ken je bulgur nog niet? Lees dan onze ingrediëntenguide ‘wat is bulgur en wat kun je ermee?’
Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?
Het is erg lang houdbaar op een droge en koele plaats zoals de voorraadkast. Kijk op de verpakking voor de exacte datum.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je allemaal maken met quinoa? Heel veel! Gebruik het in buddha bowls, verwerk het in salades, gebruik het als vervanger van rijst of couscous van, stop het met allemaal lekkere ingrediënten in de oven of maak er crumble van. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten met quinoa.
Marokkaanse krielkipjes met kruidenquinoa
Naar het receptPeren-quinoacrumble
Naar het receptTsukune met quinoa
De keuken van Peru kent heel veel invloeden, ook de Japanse. De combinatie van deze twee keukens heet Nikkei en is populair bij chef-koks. Dit gerecht combineert Japanse gehaktballetjes met Peruaanse quinoa.
Naar het receptOnze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Roxanne