Wat is ricotta?

Als er één kaas is die je no-waste kunt noemen, is het wel ricotta. Want wat is ricotta precies? Letterlijk betekent ricotta ‘opnieuw gekookt’. Deze kaas wordt dan ook gemaakt van het restproduct van de kaasmakerij: de wei. De laatste achtergebleven eiwitdeeltjes in de wei klonteren na toevoeging van zuur samen tot een romige en korrelige massa, de ricotta. Vooral de Italianen hebben dit lekkers in hun hart gesloten en bedachten er allemaal heerlijke gerechten mee. Je kunt ricotta zowel in zoete als hartige gerechten gebruiken.

Waar koop je het?

Bij vrijwel iedere supermarkt kun je ricotta kopen. Je vindt het product in de koeling, bij de kazen.

Kun je ook zelf ricotta maken?

Jazeker! We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ricotta kunt maken. Let op: dit is wel op basis van volle melk en niet op basis van wei. Hier kun je zelf namelijk niet makkelijk aan komen. Tenzij je al eens zelf een kaas hebt geworden.

Hoe smaakt ricotta?

Nu we je vraag ‘Wat is ricotta?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe ricotta eigenlijk smaakt. Het gros van de ricotta die je kunt vinden in de supermarkt is gemaakt van koemelk en smaakt heerlijk zacht en mild. In Italië wordt ook vaak ricotta van schapenmelk gebruikt. Deze is wat rinser van smaak en daardoor misschien minder geschikt voor zoete gerechten. Geheime tip van Foodies: zoek bij een delicatessenzaak naar buffelricotta. Heerlijk vol en romig van smaak, eigenlijk al lekker genoeg om zo uit het kuipje te lepelen.

Hoe kan je ricotta vervangen?

Je bent helemaal klaar om je lekkere gerecht te bereiden, maar dan is de ricotta in geen velden of wegen te bekennen. Je kunt het product dan zelf maken of, afhankelijk van het recept, vervangen door cottage cheese of kwark.

Hoe moet je ricotta bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Ricotta bewaar je in de koelkast. Kijk op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met ricotta? We vertelden het al even, maar deze kaas kun je zowel in zoete als hartige gerechten verwerken. Denk bijvoorbeeld aan Siciliaanse cannoli, krokante rolletjes met zoete ricotta, of zo’n heerlijke torta della nonna, van een ricottabeslagje met een laagje pijnboompitten. Ben je ook zo benieuwd geworden naar de smaak van dit lekkers? Probeer deze recepten dan eens.

1. Filorolletjes met ricotta en pistache

Filorolletjes

2. Open lasagne met cantharellen en ricotta

Open lasagne met cantharellen en ricotta

3. Noten-ricottacake

Noten-ricottacake

4. Gevulde paddenstoelen met ricotta en basilicumolie

wintergerechten gevulde paddenstoelen