Wat is rijstazijn?

Zoals de naam al doet vermoeden is rijstazijn een azijn gemaakt van rijst. Net als bij andere azijnsoorten wordt het gemaakt door de smaakmaker, in dit geval kleefrijst, dubbel te laten fermenteren: de eerste keer om van de suikers alcohol te maken, de tweede keer om van de alcohol zuur te maken. Het eindresultaat is niet altijd hetzelfde: Chinese rijstazijn is bijvoorbeeld veel donkerder van kleur en hebben een sterkere smaak dan Japanse. Dit kan te maken hebben met de soort rijst die wordt gebruikt, bijvoorbeeld zwarte of bruine rijst, of met andere ingrediënten die aan de rijstazijn worden toegevoegd, zoals sake. In Nederland wordt met name de Japanse rijstazijn gebruikt.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rijstazijn?

Net als andere azijnsoorten heeft rijstazijn een zure, frisse smaak, al is deze wel veel milder dan de azijn die we in Europa veel in de keuken gebruiken. Ook is deze azijn wat zoeter dan Europese witte azijn.

Waar koop je het?

Veel grotere supermarkten hebben rijstazijn wel in de schappen liggen; kijk dan bij de sushi-ingrediënten of bij de Aziatische producten. Bij de toko kun je het in grotere flessen kopen, handig voor als je het vaak gebruikt. Van deze azijn zijn veel verschillende merken te koop, die elk een eigen smaak hebben die iets meer zoet of iets meer zuur kan zijn. Experimenteer vooral met verschillende soorten om erachter te komen wat je lekker vindt.

Wat kun je er allemaal mee?

Je kunt het gebruiken in alle recepten waar je normaal natuurazijn voor zou gebruiken, als je een wat mildere, zoetere smaak zoekt. Zoals we eerder al vertelden is rijstazijn een belangrijk ingrediënt om smaak te geven aan sushirijst. Ook is hij een lekkere smaakmaker in dressings en marinades en is het erg geschikt om mildere ingelegde groenten mee te maken. Sprenkel het ook eens over verse friet of verwerk deze azijn in een zelfgemaakte cocktail.

Hoe vervang je rijstazijn?

Omdat het een mildere, zoetere smaak heeft dan de welbekende natuurazijn, kun je de een niet zomaar door de ander vervangen. Als je een alternatief zoekt voor rijstazijn kom je het dichtst in de buurt met appelciderazijn, dat ongeveer dezelfde balans tussen zoet en zuur heeft. Ook champagneazijn en sherryazijn zijn geschikte vervangers van rijstazijn. Houd er wel rekening mee dat het eindresultaat af kan wijken als je het vervangt door een ander ingrediënt.

Recepten met rijstazijn

Hoewel rijstazijn dus nooit het hoofdbestanddeel van de maaltijd is, voegt hij wel veel smaak toe en zul je hem zeker missen als je hem vergeet toe te voegen. We hebben onze favoriete recepten met rijstazijn voor je op een rijtje gezet:

Garnalentoast

In dit recept wordt de rijstazijn verwerkt in de garnalenpasta die je vervolgens dik op de toast smeert en frituurt. Serveer er zelfgemaakte chilijam bij en je hebt gegarandeerd een nieuwe favoriete snack gevonden.

> naar het recept: garnalentoast

Garnalentoast

Spitskool met sesamdressing

Bij dit gerecht merk je hoeveel smaak rijstazijn aan een dressing kan toevoegen. Deze frisromige dressing is superlekker bij de ietwat bittere spitskool. Dit recept is trouwens binnen tien minuutjes klaar!

> naar het recept: spitskool met sesamdressing

Spitskool met sesamdressing

Nigiri masu kabayaki

Sushi kon natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit gerecht komt uit de Nikkei-keuken, een bijzondere fusion van Peruaanse en Japanse smaken.

> naar het recept: nigiri masu kabayaki

Nigiri masu kabayaki

Filipijnse adobo

Voor dit gerecht laat je de kip het best een hele nacht marineren in onder andere rijstazijn, zodat de smaken goed intrekken. Het resultaat is mals en extreem smaakvol.

> naar het recept: Filipijnse adobo

Filipijnse Adobo

Gesmoorde makreel met miso

Deze vis is zó mals dat hij al bijna uit elkaar valt als je er te hard naar kijkt. Ook in dit recept wordt de rijstazijn in een dressing verwerkt, deze keer met scherpe mosterd en notige sesamolie. Lékker!

> naar het recept: gesmoorde makreel met miso

Gesmoorde makreel met miso

Lees ook: