Wat is rozenwater

Simpel gezegd is rozenwater eigenlijk kruidenthee van rozenblaadjes of bloemknoppen van de roos. Het is een bekend ingrediënt in de keuken van Midden-Oosten tot Perzië en zelfs India. Het wordt vooral gebruikt in desserts, vandaar dat er ook gezoete versies op de markt zijn: rozensiroop. Overigens werd het in vroeger tijden ook wel gebruikt om minder fijne geuren in het eten te maskeren.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rozenwater?

Nu we je vraag ‘Wat is rozenwater?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het smaakt. De smaak wordt voor het allergrootste deel bepaald door de geur – zoals bij veel aromatische smaakmakers. Hoewel rozenwater het goed doet in frisse gerechten en in combinatie met frisse smaken, is de smaak zelf niet per se fris. Eerder een beetje weeïg – goedkoop rozenwater kan soms zelfs een beetje muffig zijn. Maar koop je het van goede kwaliteit, dan heb je een smaakmaker die je gerechten een zweem van zwoele nachten, van rijke nostalgie en van geheime werelden mee kan geven.

Rozenwater recept rozen

Hoe vervang je rozenwater?

In de negentiende eeuw werd het vaak gebruikt in gerechten waar we nu eerder vanille zouden pakken. Maar het is lastig een echte vervanger te vinden, daarvoor is het aroma te eigen. Als een recept rozenwater voorschrijft, maar jet hebt het onverhoopt niet in huis, dan is het meestal beter het gewoon weg te laten.

Waar koop je rozenwater?

Dankzij Ottolenghi en de opkomst van de zuidelijke mediterrane keukens is het goed verkrijgbaar. Zoals gezegd: let erop dat je rozenwater koopt dat geschikt voor consumptie – of siroop. Het is natuurlijk nooit een garantie voor kwaliteit om wat meer te betalen, maar bedenk dat een goedkope variant wel eens kan tegenvallen. Kies dus liever voor kwaliteit, je gebruikt toch nooit heel veel per keer.

Wat kan je er allemaal mee?

Het bekendste is het gebruik in nagerechten, denk aan ijs, limonade, salades met fruit. Maar je kan ook wat toevoegen aan je zelfgemaakte ijsthee, of druppel een beetje over een verse cake. Je kan het ook over een andere boeg gooien en experimenteren met hartige gerechten. Ottolenghi geeft bijvoorbeeld als tip om klein beetje toe te voegen aan waterkerssoep.

Rozen-frambozenscroppino

Rozenwater recept