Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
wat is saffraan

Wat is saffraan en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Kurkuma, eetbare bloemen en gember worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je gerecht nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over saffraan. Want wat is saffraan en wat kun je ermee?

Wat is saffraan?

Je hebt deze specerij vast al weleens voorbij zien komen, maar wat is saffraan eigenlijk? Het zijn de draadjes in de stamper van een zeldzame bloem, de Crocus Saticus Linneaus. Deze groeit voornamelijk in Iran, daarnaast vind je ze ook in Afghanistan en Spanje. De bloem bloeit maar acht dagen per jaar en elke bloem heeft maar drie stampers. Dit is ook precies de reden waarom saffraan zo ontzettend duur is, voor een gram saffraan heb je al gauw 150 bloemen nodig.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt saffraan?

Saffraan wordt niet alleen gebruikt voor de smaak, het is ook een natuurlijke kleurstof. De stampers geven je gerechten een gele kleur. Qua smaak is het een beetje te vergelijken met het zoete en bloemige van honing, alleen dan net iets bitterder. De smaak is het beste te omschrijven als warm, diep en bloemig. Als je de stampers in een gerecht verwerkt heb je vaak maar een heel klein beetje nodig. Niet alleen omdat het zo duur is, ook omdat de smaak vaak maar subtiel aanwezig hoeft te zijn.

Waar koop je het?

Saffraan is in principe in haast elke supermarkt te verkrijgen, je vindt het bij de zakjes en potjes met kruiden en specerijen. De stampertjes zitten meestal in een doorzichtig buisje verpakt. De prijs in de supermarkt lijkt helemaal niet zo hoog te zijn, totdat je je bedenkt dat er vaak maar 0,05 gram in een buisje zit. Dat brengt de prijs voor een kilo al gauw op zo’n € 30.000,- tot € 40.000,-. Ter vergelijking, een kilo zout kost vaak nog geen euro. Ook online bestel je overigens gemakkelijk saffraan.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Saffraan kun je het beste op een droge en koele plaats bewaren. Denk bijvoorbeeld aan een voorraadkast of keukenkastje. Eigenlijk dezelfde plek waar al je potjes met kruiden en specerijen staan. Bewaar het in ieder geval niet in de buurt van warmtebronnen of op een tochtige plek, het heeft een constante temperatuur nodig. Saffraan is lang houdbaar, maar kan gedurende de tijd wat van het aroma verliezen. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

De smaak en het aroma zijn moeilijk om zomaar te vervangen. Sommige mensen gebruiken kurkuma als er geen saffraan is, al heeft dat vooral met de kleur te maken die het afgeeft. Je zou eventueel een klein beetje bloemenhoning kunnen gebruiken.

Wat kun je er allemaal mee?

De specerij wordt veel gebruikt in gerechten zoals Spaanse paella, diverse risotto’s en in veel Perzische gerechten. Het is een smaakmaker die erg goed combineert met andere kruiden en specerijen. Daarnaast geeft het de gerechten ook nog een typische gele kleur, denk maar eens aan een paella. Het schijnt dat saffraan ook diverse gezondheidsvoordelen heeft, zo zou het bijvoorbeeld een ontstekingsremmende werking hebben.

Recepten met saffraan:

risotto alla milanese

Risotto alla milanese

Dit typische Italiaanse gerecht dankt zijn kleur aan de draadjes saffraan die je verwerkt in de risotto. Naast de gele kleur is het ook nog eens een ontzettend romig en smaakvol gerecht. Bijkomend voordeel; met een half uur staat het op tafel!

Naar het recept
Pilafi met saffraan en zeevruchten

Pilafi met saffraan en zeevruchten

Pilafi wordt meestal geserveerd als bijgerecht, maar dit risotto-achtige gerecht leent zich ervoor om te worden aangevuld en als hoofdgerecht te worden gegeten. Het smaakt bijvoorbeeld heerlijk met zeevruchten en een grote kom met de romigste, zuurste Grieks-Cypriotische yoghurt die je maar kunt vinden.

Naar het recept
Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Gegrilde courgettes met warme yoghurt en saffraanboter

Yotam Ottolenghi: “Dit recept is geïnspireerd op kousa b’laban, een Levantijns gerecht van gevulde minicourgettes die in yoghurt worden gekookt. In deze simpele versie worden de yoghurtsaus en de gegrilde courgettes afzonderlijk bereid, en dan geserveerd met een snel gemaakte saffraanboter om erover te sprenkelen. Het is best wel een kunst om yoghurt te verhitten zonder dat hij schift; het lukt heel goed als je een stabilisator toevoegt, bijvoorbeeld maizena of eidooier, maar je kunt hem ook al roerend op laag vuur verwarmen en niet aan de kook laten komen. Het resultaat is dan een zijdezachte saus, heerlijk met courgettes maar ook met andere gegrilde groenten, vet vlees of zelfs als saus bij pasta.”

Naar het recept
Orecchiette met garnalen en saffraanboter

Orecchiette met garnalen en saffraanboter

Nog zo’n heerlijk gerecht met saffraanboter, alleen gebruiken we het ditmaal voor bij de orecchiette met garnalen. Snel, simpel en ontzettend lekker.

Naar het recept
spaanse gerechten chorizo manchego kroketjes

Chorizo-manchegokroketjes met saffraanmayonaise

Net als boter leent mayonaise zich ook perfect om te combineren met saffraan. Probeer maar eens met deze heerlijke chorizokroketjes bij de eerstvolgende borrel. Een kruidig en donker biertje past qua smaak erg goed bij deze fantastische snack!

Naar het recept
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!