Wat is salie?

Salie is een vaste plant die tot dezelfde botanische familie behoort zoals tijm, lavendel of rozemarijn. De blaadjes worden als kruid gebruikt vooral in de mediterrane keuken. Italianen zijn misschien wel de grootste liefhebbers van dit aromatische kruid. De blaadjes zijn veel dikker en steviger dan bijvoorbeeld basilicum, grijsgroen en met een grijze beharing. Salie is al eeuwen populair niet alleen als smaakmaker, maar ook vanwege zijn vermeende medicinale eigenschappen. Zo zou salie infectie- en ontstekingsremmend werken en veel antioxidanten bevatten. Hoe dan ook lijkt het ons een goed idee om met dit bijzondere kruid eens aan de slag te gaan!

Waar koop je het?

Salie is te koop in grotere supermarkten, maar als je dit kruid regelmatig wil gebruiken, kun je het beste een plantje aanschaffen. Salie is heel makkelijk te telen in je tuin of in de vensterbank, is wintergroen en je kunt de blaadjes zowel vers als gedroogd gebruiken.

Hoe smaakt salie?

Nu we je vraag ‘Wat is salie?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit kruid smaakt. Salie is een sterk aromatisch kruid met een aardse, bitterzoete smaak met de hinten van eucalyptus, citroen en munt.

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen verse salieblaadjes vinden? In het schap met kruiden en specerijen vind je gedroogde salie in een potje. Of vervang salie door majoraan, rozemarijn of tijm.

Hoe gebruik je het?

Salie heeft een heel sterk aroma dus wees er zuinig mee. Enkele blaadjes in je gerecht laten meekoken of fijngehakt aan je soep of salade toevoegen is meestal meer dan voldoende.

Hoe moet je salie bewaren?

Takjes verse salie kun je goed verpakt enkele dagen bewaren in de koelkast. Heb je teveel? Dan kun je salie drogen door de takjes in kleine bosjes te binden en ondersteboven op te hangen op een droge plek.

Wat kun je er allemaal mee?

Salie smaakt heerlijk in Italiaanse pasta- en vleesgerechten. De bekende klassieker is natuurlijk saltimbocca – vleeslapjes bedekt met rauwe ham en blaadjes salie, gesmoord in witte wijn. Maar ook herfstgroenten zoals pompoen, pastinaak of paddenstoelen smaken heerlijk gesmoord met een paar blaadjes salie. Je kunt gesnipperde salie ook rauw door een salade mengen of tegen het einde van de kooktijd aan soepen toevoegen. Verder kun je met salie lekker kruidige drankjes maken, zoals een verfrissende limonade of heerlijke verse thee.

Aan de slag met salie? Probeer dan een van onze heerlijke gerechten:

Saltimbocca alla romana

Cannelloni met gebraden kip en salie

Cannelloni met gebraden kip

Braadkip met fregola, kip en salie

Gnocchi met salie, boter en pecorino

gnocchi