Wat is seitan?

Misschien ben je het al weleens tegengekomen, maar wat is seitan eigenlijk? Het woord seitan komt oorspronkelijk uit Japan, maar het wordt overal in het verre oosten gegeten. Tegenwoordig zie je het steeds vaker voorbij komen in restaurants en recepten. Het is een tarweproduct dat wordt gemaakt door een stevig deeg te kneden van water en tarwemeel. Door het kneden worden de gluten in de tarwe geactiveerd, dat geeft het deeg structuur. Vervolgens wordt het deeg gewassen. Alle zetmeel en zemelen spoelen daardoor weg, zodat uiteindelijk alleen de glutenstructuur overblijft. Door dat product te koken of te stomen krijg je uiteindelijk seitan.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt seitan?

Nu we de vraag ‘wat is seitan?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Tijdens de productie worden er meestal verschillende smaakmakers toegevoegd, waardoor het uiteindelijke product meer smaak krijgt dan je zou verwachten van een klompje tarwegluten. Dat zijn meestal Oosterse smaken zoals zeewier, gember en soja. De structuur – minstens net zo belangrijk als de smaak – is het best te omschrijven als vleesachtig, met een flinke, licht elastische bite. Seitan kom je dan ook vaak tegen als vleesvervanger in diverse recepten.

Hoe vervang je het?

Je kunt seitan vervangen door andere vleesvervangers zoals tofu en tempeh, maar beide producten hebben minder structuur. Eigenlijk ligt het meer voor de hand om het te vervangen door vlees; kip en varken bijvoorbeeld. Dat ligt qua mondgevoel een stuk dichter bij seitan dan de sojaproducten tempeh en tofu.

Waar koop je seitan?

Tot enkele jaren geleden was je voor seitan aangewezen op natuurvoedingswinkels of de toko, maar vleesvervangers zijn tegenwoordig alom verkrijgbaar. De meeste supermarkten hebben het in het assortiment. Je kan het natuurlijk ook zelf maken, dat kost wel even tijd, maar moeilijk is het niet – laat staan duur.

Wat kan je er allemaal mee?

Je kunt het bakken in een koekenpan of grillen op de barbecue. Je kunt het een beetje vergelijken met kip, in zekere zin. Let er wel op dat je het niet te lang verhit, dan wordt het taai – ook daarin lijkt het op kip. Met seitan kun je ook prima een pasta bolognese maken zonder vlees. Maar waar je bij een klassieke bolognese het gehakt lang laat sudderen, voeg je in dit geval de seitan pas zo laat mogelijk toe. Twee dingen tot slot: omdat het gemaakt is van gluten is het niet geschikt voor mensen met een glutenintolerantie. En ten tweede: probeer het niet te zien als vleesvervanger, maar als product op zich. Dat verdient het wel.

Recepten met seitan:

Wil je aan de slag met seitan? Probeer dan eens van deze onderstaande recepten; van vegan kebab tot aan geglaceerde ham van seitan.

Vegan kebab met homemade pita’s en knoflooksaus

Vegan fastfood zit helemaal in de lift. Deze vegan kebab maak je van seitan die je op smaak brengt met een heerlijk specerijenmengsel. Ook de pita’s en knoflooksaus zijn 100% vegan en maak je helemaal zelf. Eet smakelijk!

> naar het recept: vegan kebab met homemade pita’s en knoflooksaus

Vegan kebab met homemade pitabroodjes en knoflooksaus

Seitanburger met kimchi-mayo

Zelf seitanburgers maken is erg makkelijk. De stoom doet meeste werk, terwijl jij een uurtje lekker achterover kan leunen in afwachting van het genot van heerlijke vegan burgers met een vleesachtige structuur en een hartige umamismaak.

> naar het recept: seitanburger met kimcho-mayo

Seitanburger met kimchi-mayo

Geglaceerde seitanham

Wil je eens uitpakken voor een uitgebreid diner? Wat dacht je van dit klapstuk voor op tafel! Neem de tijd, het is een flink project. Het resultaat mag er dan ook naar zijn, dit gerecht zal niet snel vergeten worden.

> naar het recept: geglaceerde seitan-ham

Nieuwe tradities met kerst: geglaceerde seitan-ham

Noedels met boerenkool, mosterd en seitan

Je kunt niet alleen de lekkerste burgers of kebab maken, je maakt er ook gemakkelijk vegan gehakt mee. Zoals in dit recept met boerenkool, mosterd en noedels.

> naar het recept: noedels met boerenkool, mosterd en seitan

Noedels met boerenkool, mosterd en seitan

Lees ook: