Wat is sesamolie?

De naam zegt het al, deze olie wordt geperst uit sesamzaad. Maar wat is sesamolie precies, en waarvoor kun je het gebruiken? Het is een plantaardige olie die je zowel in de keuken kunt gebruiken als bijvoorbeeld in zeep en andere schoonheidsproducten. Zo kun je er bijvoorbeeld zonnebloemolie of olijfolie mee vervangen in de keuken (bijvoorbeeld in dressings, liever niet om mee te bakken). Oorspronkelijk komt de sesamplant uit Afrika, maar deze werd al snel verspreid richting India, China en Japan. De olie ontstaat door sesamzaadjes te persen, deze bestaan namelijk voor een groot gedeelte uit olie. De olie heeft een lichtbruine kleur en wordt gemaakt van zowel witte als zwarte sesamzaadjes.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt sesamolie?

De smaak van sesamolie is het best te omschrijven als intens nootachtig en lichtzoet. Het is niet te vergelijken met sesampasta zoals tahin, de smaak is totaal anders. Vaak wordt de olie pas op het eind aan een gerecht toegevoegd, om net even wat smaak toe te voegen of om de overige smaken in balans te brengen.

Waar koop je het?

Tegenwoordig vind je de flesjes met olie in haast elke supermarkt, zeker in de grotere supermarkten. Wil je goede kwaliteit? Ga dan naar een toko en laat je adviseren over de verschillende soorten en merken die er zijn. Let er op welke olie je koopt, Aziatische sesamolie wordt geperst uit geroosterde sesamzaadjes en is perfect voor gebruik in de keuken. Westerse sesamolie is koudgeperst en wordt voornamelijk in verzorgingsproducten gebruikt (al kun je hier ook in bakken of frituren). De westerse variant vind je voornamelijk in natuurwinkels.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

In een gesloten verpakking is de olie ontzettend lang houdbaar. Na openen kun je de olie het beste koel en donker bewaren, bijvoorbeeld in de voorraadkast of in een keukenkastje. Na opening is de olie vaak nog lang houdbaar en te gebruiken, al kan de smaak gedurende de tijd iets afzwakken. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

Voor bakken of frituren raden we je aan om altijd andere olie te gebruiken, zeker Aziatische sesamolie is hier niet voor geschikt. Wil je de smaak van de olie toevoegen aan een gerecht maar heb je het niet in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor geroosterde sesamzaadjes. Ondanks de crunch zal de smaak redelijk overeen komen.

Wat kun je er allemaal mee?

De mogelijkheden zijn eindeloos, zeker in de Aziatische keuken is sesamolie een onmisbaar ingrediënt. Er zijn dan ook ontelbaar veel recepten te vinden waar je de olie voor nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een heerlijke salade waarbij je het gebruikt voor de dressing, als finishing touch over de noedels of om je saus of marinade extra smaak te geven. Probeer maar eens met één van deze onderstaande recepten!

Recepten met sesamolie:

Roerbak met kip en sobanoedels

Voor deze heerlijke roerbak met kip heb je maar 30 minuten nodig én je gebruikt sesamolie als smaakmaker. De sobanoedels zijn voedzaam en passen in veel Aziatische gerechten. Gelukkig vind je ze tegenwoordig in haast elke supermarkt.

> naar het recept: roerbak met kip en sobanoedels

Roerbak met kip en sobanoedels

Gochujang-kimchiburger

Dit is misschien wel mijn persoonlijke favoriet, alles klopt aan deze geweldige burger. De pittige en zoete smaken, de crunch en de romige kaas. De sesamolie mag niet ontbreken, deze gebruik je om de blaadjes sla mee op smaak te brengen.

> naar het recept: gochujang-kimchiburgers

Gochujang-kimchiburger

Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Dit vegetarische recept komt uit het boek van Sanne Vogel: “Zoete aardappels zijn goddelijk lekker, zitten vol mineralen en vitamine B1, B6 en C en je kunt er eindeloos veel gerechten mee maken. Je maakt er de allerlekkerste frietjes van, ze zijn heerlijk in een stamppotje en ze zijn bijna altijd geïmporteerd vanuit… Zuid-Amerika. Maar goed nieuws: sinds enkele jaren worden er op kleine schaal ook in Nederland zoete aardappels verbouwd. Ze worden halverwege oktober geoogst en ze zijn verkrijgbaar tot het eind van het jaar. Nederlandse zoete aardappels worden bijvoorbeeld verbouwd door de Limburgse tuinderij De Waog. Absoluut het proberen waard!”

> naar het recept: zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

De vier seizoenen van Vogel: Zoeteaardappeldumplings in dashibouillon

Salade met sticky kip

Dit recept is van Foodies Friend Elise (@easyculi): “Deze salade met sticky kip zorgt voor lentekriebels op je bord!” En laten we eerlijk zijn, wie wil dat nou niet?!

> naar het recept: salade met sticky kip

Salade met sticky kip