Advertentie
Rode biet, Chinese kool en wortels gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over snijbiet. Want wat is snijbiet en wat maak je ermee?
Wat is snijbiet?
Op het eerste oog lijken het net rabarberstengels, maar schijn bedriegt: het is snijbiet. Maar wat is snijbiet eigenlijk? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de welbekende ‘gewone’ bietjes. Wanneer de plant zo’n 10-15 centimeter hoog is, kun je steeds de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Je kunt snijbiet tot in oktober oogsten, het is dus de perfecte groente voor de nazomer.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je het?
Heb je geen moestuin of wil je deze bladgroente vanavond al proberen? Geen probleem! Rijd even langs je plaatselijke supermarkt of groenteboer om dit lekkers te bemachtigen. Let er bij aankoop op dat de groente er fris en stevig uitziet. Over het algemeen is snijbiet verkrijgbaar van de zomer tot en met de winter.
Hoe smaakt snijbiet?
Nu we je vraag ‘Wat is snijbiet?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug
Hoe kan je het vervangen?
Kun je het niet vinden in de supermarkt of bij de groenteboer? Vervang het dan door spinazie. Deze groente komt qua smaak het meest in de buurt.
Hoe gebruik je het?
Je kunt zowel de stengels als de bladeren van snijbiet eten. Spoel ze even af en verwerk ze vervolgens in je favoriete gerecht. Natuurlijk hebben we onderaan dit artikel weer de lekkerste recepten voor je verzameld.
Hoe moet je snijbiet bewaren?
Gebruik het altijd zo vers mogelijk, dan is de smaak het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente namelijk niet bewaren. Twee dagen in de groentela van je koelkast is wel echt het maximum. Daarna hangen de bladeren een stuk slapper en kun je er eigenlijk niets meer mee. Zonde, dus ga er direct mee aan de slag als je het in huis haalt!
Wat kun je er allemaal mee?
Snijbiet is enorm veelzijdig. Je kunt het koken, roerbakken, wokken, stomen, stoven, verwerken in stamppotten en soepen of rauw gebruiken in salades. Benieuwd geworden? Probeer deze onweerstaanbare recepten eens:
Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen
Dit is een prachtige kom vol zomersmaken. De ingrediënten worden maar kort gebakken – waarbij de courgette bijna rauw blijft – dus ze blijven al dente en lekker fris. Ik maak dit stoofpotje graag af met reepjes courgettebloemen maar ook zonder deze delicate linten is dit een heerlijk gerecht.
Naar het receptGepofte winterpeen met walnoot en appel
Naar het receptGebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet
Naar het receptOnze tips
Alles over asperges: de beste aspergetips & meer
Wat is gochujang en wat kun je ermee?
Wat is matcha en waar is het goed voor?
Wat zijn zwarte bonen en wat kun je ermee?
Wat is kimchi en wat kun je ermee?
Wat is gecondenseerde melk en wat kun je ermee?
Wat is orzo en wat kun je ermee?
Wat is bulgur en wat kun je ermee?
Alles over coquilles: recepten en tips
Wat is baharat en wat kun je ermee?
Wat is wakame en wat kun je ermee?
Wat is spitskool en wat kun je ermee?
Wat is oranjebloesemwater en wat kun je ermee?
Wat is halloumi voor een kaas en wat kun je ermee?
Wat is mascarpone en wat kun je ermee?
Wat is tofu en wat kun je ermee?
Redactie