Wat is snijbiet?

‘Wow, wat ziet je rabarber er goed uit!’, zei ik toen Foodies’ Yvonne vorige week bovenstaande foto van haar nieuwste moestuinproject liet zien. Op het eerste oog leken het namelijk net rabarberstengels, maar schijn bedriegt: het was snijbiet. Maar wat is snijbiet eigenlijk? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de welbekende ‘gewone’ bietjes. De plant wordt geoogst als hij zo’n 10-15 centimeter hoog is. Mocht je enthousiast worden en ze in je moestuin willen zaaien: dat kan nog! Je kunt snijbiet nog tot eind september oogsten.

Waar koop je het?

Heb je geen moestuin of wil je deze bladgroente vanavond al proberen? Geen probleem! Rijd even langs je plaatselijke supermarkt of groenteboer om dit lekkers te bemachtigen. Let er bij aankoop op dat de groente er fris en stevig uitziet.

Hoe smaakt snijbiet?

Nu we je vraag ‘Wat is snijbiet?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug

Hoe kan je het vervangen?

Kun je geen snijbiet vinden? Vervang hem dan door spinazie.

Hoe gebruik je het?

Je kunt zowel de stengels als de bladeren van snijbiet eten. Spoel ze even af en verwerk ze vervolgens in je favoriete gerecht.

Hoe moet je snijbiet bewaren?

Gebruik je snijbiet altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente niet bewaren. Twee dagen in de groentela van je koelkast is wel echt het maximum.

Wat kun je er allemaal mee?

Snijbiet is enorm veelzijdig. Je kunt hem koken, roerbakken, wokken, stomen, stoven, verwerken in stamppotten en soepen of rauw gebruiken in salades Benieuwd geworden? Probeer deze recepten eens:

1. Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

2. Gepofte winterpeen met walnoot en appel

3. Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet