Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is snijbiet

Wat is snijbiet en wat kun je ermee?

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Rode biet, Chinese kool en wortels gebruiken de meeste foodies regelmatig, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over snijbiet. Want wat is snijbiet en wat maak je ermee?

Wat is snijbiet?

Op het eerste oog lijken het net rabarberstengels, maar schijn bedriegt: het is snijbiet. Maar wat is snijbiet eigenlijk? Deze bladgroente wordt ook wel warmoes genoemd en groeit in de mooiste kleuren: van geel tot oranje en van wit tot rood. Ze behoren tot dezelfde soort als de welbekende ‘gewone’ bietjes. Wanneer de plant zo’n 10-15 centimeter hoog is, kun je steeds de buitenste bladeren oogsten en zo een hele tijd van je moestuin genieten. Je kunt snijbiet tot in oktober oogsten, het is dus de perfecte groente voor de nazomer.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Heb je geen moestuin of wil je deze bladgroente vanavond al proberen? Geen probleem! Rijd even langs je plaatselijke supermarkt of groenteboer om dit lekkers te bemachtigen. Let er bij aankoop op dat de groente er fris en stevig uitziet. Over het algemeen is snijbiet verkrijgbaar van de zomer tot en met de winter.

Hoe smaakt snijbiet?

Nu we je vraag ‘Wat is snijbiet?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. De smaak doet het meest denken aan spinazie, maar dan iets bitterder. Ook proef je het aardse van ‘gewone’ bietjes terug

Hoe kan je het vervangen?

Kun je het niet vinden in de supermarkt of bij de groenteboer? Vervang het dan door spinazie. Deze groente komt qua smaak het meest in de buurt.

Hoe gebruik je het?

Je kunt zowel de stengels als de bladeren van snijbiet eten. Spoel ze even af en verwerk ze vervolgens in je favoriete gerecht. Natuurlijk hebben we onderaan dit artikel weer de lekkerste recepten voor je verzameld.

Hoe moet je snijbiet bewaren?

Gebruik het altijd zo vers mogelijk, dan is de smaak het lekkerst. Lang kun je deze bladgroente namelijk niet bewaren. Twee dagen in de groentela van je koelkast is wel echt het maximum. Daarna hangen de bladeren een stuk slapper en kun je er eigenlijk niets meer mee. Zonde, dus ga er direct mee aan de slag als je het in huis haalt!

Wat kun je er allemaal mee?

Snijbiet is enorm veelzijdig. Je kunt het koken, roerbakken, wokken, stomen, stoven, verwerken in stamppotten en soepen of rauw gebruiken in salades. Benieuwd geworden? Probeer deze onweerstaanbare recepten eens:

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Stoofpotje met courgette, mais en cannellinibonen

Dit is een prachtige kom vol zomersmaken. De ingrediënten worden maar kort gebakken – waarbij de courgette bijna rauw blijft – dus ze blijven al dente en lekker fris. Ik maak dit stoofpotje graag af met reepjes courgettebloemen maar ook zonder deze delicate linten is dit een heerlijk gerecht.

Naar het recept
Cover voor

Gepofte winterpeen met walnoot en appel

Naar het recept
Cover voor

Gebakken polenta met olijfjes en gestoofde snijbiet

Naar het recept
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!