Wat is steranijs?

Als je het ons vraagt, behoort steranijs net als kaneel en nootmuskaat tot de kruiden die perfect passen bij de herfst en winter. Maar wat is steranijs precies? Het is de gedroogde vrucht van de Illicium verum boom, een boom die oorspronkelijk uit China komt. Verwar het overigens niet met het bekendere anijszaad. Hoewel de overeenkomst in de naam anders doet vermoeden, zijn de twee geen familie van elkaar. Anijszaad is namelijk het zaad van een plant en niet de vrucht van een boom. Nog voor steranijs rijp is, wordt ze geplukt en gedroogd. Iedere vrucht bevat tussen de zes en acht zaadjes. Het is ook een van de basisingrediënten voor het Chinese fivespicepoeder (vijfkruidenpoeder).

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Je vindt het gewoon in het kruidenschap in de supermarkt. Ook kun je het online kopen. Vaak kun je kiezen tussen hele steranijs of de gemalen variant. Als je het kruid wil laten meekoken in je gerecht, kies je het best voor de gehele variant. Pas op dat je van de gemalen versie niet te veel gebruikt: de smaak overheerst al snel.

Hoe smaakt steranijs?

Nu we je vraag ‘wat is steranijs?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten. De smaak is warm en een beetje dropachtig. Het lijkt een beetje op anijszaad, maar dan krachtiger en iets pittiger. Dit kruid komt ook goed tot zijn recht in recepten voor de feestdagen.

Wat kun je met steranijs maken?

Wat kun je allemaal maken met steranijs? Heel veel! Laat het kruid eens meekoken in je curry, soep, stoofschotel, saus of bij je stoofpeertjes of appelmoes en verwijder hem voor het serveren. Je kunt er ook een winters drankje mee maken. Ben je ook zo benieuwd geworden? Probeer dan deze lekkere recepten eens:

1. Curry van geroosterde bloemkool met kardemom

Curry van geroosterde bloemkool met kardemom

2. Noedelsoep met steranijs en steak

Noedelsoep met steranijs en steak

3. In rosé gestoofde peren met morbier

In rosé gestoofde peren met morbier

4. Five-spice buikspek met sriracha

Lees ook: Alles over vijfkruidenpoeder: wat zit erin en wat maak je ermee?