Wat is taaitaai?

Je kent taaitaai vast wel, vaak wordt het verkocht in de vorm van vrolijke figuren rondom Sinterklaas. De één kan er niet van afblijven, terwijl de ander deze lekkernij liever laat liggen. Maar wat is taaitaait eigenlijk? Qua smaak lijkt het een beetje speculaas, gecombineerd met anijs, al vinden anderen het weer op pepernoten lijken. Het product is echter – zolang het vers is – niet bros zoals speculaas, maar letterlijk “taai”.

Van oudsher stond taaitaai niet hoog op de lijst van lekkernijen, zo gaf een jongeman vroeger een hart van marsepein aan zijn geliefde rond Sinterklaas. Als hij zijn geliefde taaitaai gaf werd dat hem vaak niet in dank afgenomen. Tegenwoordig zijn we gelukkig niet meer zo kritisch, toch?

Deze typische lekkernij wordt al jaren gegeten in de periode rondom Sinterklaas en je denkt wellicht dat het daarom ook een typisch Nederlandse lekkernij is. Maar dat is niet helemaal waar…

Wil je ook iedere week de beste tips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar komt taaitaai vandaan?

De oorsprong van dit taaie koekje ligt namelijk niet in ons eigen land, maar helemaal in de Filipijnen. Het is vernoemd naar het Filipijnse gebied Taytay. In de 16e en 17e eeuw zijn de specerijen die taaitaai zijn typische smaak geven naar Nederland gekomen. Bovendien doet het verhaal de ronde dat er koeken zijn meegenomen, die na maanden op zee taai werden.

Taytay in de Filipijnen

Wat zit er in taaitaai?

De vrolijke figuren worden tegenwoordig gemaakt van roggebloem, wat zorgt voor de taaie structuur. Daarnaast zitten er ook speculaaskruiden en anijszaad in, deze twee ingrediënten zorgen voor dan ook voor de typische smaak zoals wij deze kennen van taaitaai. 

Taaitaai 2.0

Leuk nieuws voor de taaitaai-fans onder ons: toppatissier Frank Haasnoot heeft naar aanleiding van dit geschiedenisverhaal een luxe taaitaai ontwikkeld met een zoute karamel, op basis van de Filipijnse Don Papa Rum – waar ook heerlijke rum cocktails van te maken zijn – en een krakend laagje melkchocolade.

taaitaai don papa

Lees ook: