Bestel Foodies Japan

Wat is tempura?

Tempura is een techniek waarbij verse ingrediënten door een licht beslag worden gehaald om ze vervolgens te frituren. Dat kunnen bijvoorbeeld verse groenten zijn zoals paprika, courgette of wortel, maar ook vis of garnalen. Alles draait bij tempura om kort en snel. Dat begint al bij het beslag, dit wordt in enkele seconden geroerd van meel, ei en water. Hoe korter, hoe beter; er mogen best nog wat klontjes in het beslag zitten. Langer roeren zorgt voor glutenontwikkeling en een minder krokant resultaat. Het water moet ijskoud zijn, liefst bruiswater, ook voor een zo krokant mogelijk resultaat. De ingrediënten worden snel door het beslag gehaald en meteen gefrituurd: kort uiteraard.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt tempura?

Nu we de vraag ‘wat is tempura?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Goede tempura is licht van kleur, maar superkrokant. Er wordt geen zout toegevoegd aan het beslag of aan de ingrediënten volgens de Japanse regels, dus de smaak moet echt komen van de verse ingrediënten en een goed beslag. In theorie is het simpel, maar zoals vaak is de uitvoering best lastig. Het vereist een hoop oefening om een perfect krokant resultaat te krijgen. Dus mocht het de eerste keer niet goed lukken, dan moet je maar denken dat ze er in Japan ook een paar eeuwen over gedaan hebben om het goed te krijgen.

Hoe vervang je het?

Tempura is onvergelijkbaar met andere gefrituurde gerechten. Maar de mogelijkheden om te variëren zijn groot. Je kunt experimenteren met verschillende soorten meel. In Zeeuwse bloem – waar je normaal gesproken koekjes mee bakt – zitten weinig gluten. Dat is dus ook een goede optie voor tempura. Soms wordt er wel eens rijstebloem gebruikt, of wordt er bakpoeder toegevoegd aan het beslag voor een extra luchtig resultaat. En dan kun je nog kiezen in wat voor olie je de tempura bakt. Het beste werkt een plantaardige olie als koolzaadolie of zonnebloemolie. In Japan wordt traditioneel sesamolie gebruikt, dat is nogal uitgesproken van smaak.

Waar koop je het?

Bij tempura draait alles om vers. Dus thuis laten bezorgen gaat niet werken – althans als je een perfect krokant resultaat wilt hebben. Eigenlijk is er maar één optie: uit eten gaan bij een goed Japans restaurant. Of je maakt het zelf. Koop goede ingrediënten en zorg dat je alles goed voorbereidt. Dus de groente of vis staan klaar en de olie is heet. Dan pas kun je – in kleine hoeveelheden – je beslag maken en gaan frituren.

Wat kan je er allemaal mee?

Tempura is wat ons betreft een feestelijk gerecht, juist omdat het zo licht en krokant is. Het is daarmee ook ideaal om als voorgerecht te serveren, als past het ook goed op een borrelplank. Je kunt alles goed voorbereiden en terwijl je hoofdgerecht rustig staat te garen, klop je even snel een tempurabeslag en verras je je gasten – of jezelf – met een heerlijke én krokante starter.

Recepten met tempura

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal! Laat je inspireren door onze favoriete recepten en duik zelf de keuken in.

Tempura van schorseneren met curryzout

Misschien is dit niet de eerste groente waar je aan denkt. Geloof ons, het is het proberen waard! Deze vegan tempura is onweerstaanbaar lekker, alleen al door het gebruik van het smaakvolle currypoeder.

> naar het recept: tempura van schorseneren met curryzout

Tempura van schorseneren met curryzout

Tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

Bas maakte deze garnalen: “Het pellen van de garnalen is even een klusje, dus neem er de tijd voor. Je draait de kop eraf en drukt het pantser tussen de pootjes open. Een gepriegel in het begin, maar bij de vijfde of zesde heb je het door, geloof me.” Willem: “Gebruik voor het mengen van het beslag een vork of eetstokjes en geen garde. Hoe meer je roert, hoe meer gluten zich vormen. Meer gluten zorgen voor meer elasticiteit en daardoor wordt je beslag minder krokant. Klontjes zijn helemaal niet erg, die zorgen juist voor extra crunch.”

> naar het recept: tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

Tempura van garnalen met gepofte-knoflookmayonaise

Tempura op de borrelplank

Vergeet de bittergarnituur en serveer eens bij de borrel deze Japanse hapjes uit de frituur: krokante tempura.

> naar het recept: tempura voor op de borrelplank

vrijmibo tempura

Lees ook: