Wat is vadouvan?

Je hebt vadouvan vast weleens in de supermarkt zien staan of op de menukaart van een restaurant. De meeste chefs zijn er namelijk dol op. Maar wat is vadouvan eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? Om te beginnen; vadouvan is een specerijenmengsel. Deze bestaat over het algemeen uit diverse Indiase kruiden en specerijen, met een aantal Franse invloeden. Eerder vertelden we je al wat garam masala is, je zou kunnen zeggen dat vadouvan een soort Franse variant is. Het maakt veel gerechten nóg lekkerder en smaakvoller.

Naast traditionele Indiase specerijen zoals kardemom, komijn, mosterdzaad en fenegriek bestaat vadouvan vaak ook uit gebakken uien, sjalotten en knoflook. De specerijen worden samen met de uien op lage temperatuur gebakken tot al het vocht verdampt is. Vervolgens stamp je het tot een fijn poeder met ontzettend veel geur en smaak.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Het specerijenmengsel klinkt misschien alsof het een lastig te verkrijgen ingrediënt is, maar niets is minder waar. Je vindt de potjes met vadouvan gewoon in de supermarkt of bij de toko. Lees goed de ingrediëntenlijst op het potje, sommige mengsels bestaan voornamelijk uit zout. Die kun je beter laten staan.

Hoe smaakt vadouvan?

Vadouvan heeft ongelooflijk veel aroma, en is dan ook een graag geziene smaakmaker bij diverse chefs. Het is een specerijenmengsel dat vooral vol zit met warme, enigszins rokerige smaken. Denk maar eens aan de geur van mosterdzaad, komijn, curryblaadjes en fenegriek. Bedenk daar de zoete geur van gebakken uien bij samen met wat knoflook. Loopt het water je al in de mond? Deze smaakmaker brengt over het algemeen smaken van ander eten omhoog, en zorgt dan ook voor een mooie balans in diverse gerechten.

Hoe kan je het vervangen?

Bovenaan dit artikel vergeleken we het al even met garam masala. Is er in geen velden of wegen vadouvan te vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld wat garam masala om je gerecht naar een hoger niveau te tillen. Door bijvoorbeeld eerst een fijngesneden ui te bakken met wat knoflook en dit vervolgens te vermengen met garam masala kom je het dichts in de buurt van de smaak van vadouvan.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Net zoals de meeste kruiden- en specerijenmengsels in poedervorm is vadouvan ontzettend lang houdbaar. Zorg er wel voor dat je het mengsel in een afgesloten pot bewaard, het liefst op een donkere plek. Na verloop van tijd zal de intensiteit van de geur en smaak iets afnemen. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Wat kun je allemaal met vadouvan?

Je kunt er ontzettend veel mee, het is niet voor niets een mengsel dat veel voorkomt in de Franse keuken. Veel chefs zijn fan van deze fijne smaakmaker. Je kunt vadouvan toevoegen aan diverse gerechten. Wat dacht je van gebakken cantharellen, geroosterde groenten of aardappels in de oven? Bij deze gerechten zal het specerijenmengsel een heerlijke toevoeging zijn en voor nog meer diepte zorgen. Daarnaast kun je het ook gebruiken als dry rub voor op vlees of vis. Lekker op de barbecue bijvoorbeeld.

Recepten met vadouvan

Krijg je nu ook zo’n trek en wil je direct de keuken in? Probeer eens een van deze smaakvolle recepten met vadouvan, je begrijpt daarna meteen waarom het kruidenmengsel onmisbaar is in de keuken wat ons betreft.

Traybake met kip, paprika en chorizo

In het originele recept staat geen vadouvan op de ingrediëntenlijst, maar wat ons betreft mag het specerijenmengsel niet ontbreken in deze traybake. De smaken gaan namelijk ontzettend goed samen met kip, kikkererwten en paprika. Bestrooi bij stap 1 de kip niet alleen met zout en peper, maar voeg 1 tl vadouvan toe. Het resultaat is om je vingers bij af te likken!

> naar het recept: traybake met kip, paprika en chorizo

Wat is vadouvan? Traybake met kip, paprika en chorizo

Friet: haute friture

De tijd dat je op een luie zondag een gezinszak friet met frikandellen haalde bij de snackbar is voorbij. Tegenwoordig snack je op stand en écht lekker. De ene na de andere ‘haute friture’ opende de afgelopen jaren zijn deuren. En raad eens waarmee je zelfgemaakte mayonaise nóg lekkerder maakt? Precies; vadouvan!

> naar het recept: zelf friet en mayonaise maken

zelf friet maken: frituren

Lees ook: