Wat is wasabi?

Als je regelmatig sushi eet, ken je dit product vast als het groene goedje dat jouw sojasaus meer pit geeft. Maar wat is wasabi precies? Het is een specerijenpasta die wordt vervaardigd uit de wortelstam van de Wasabia japonica-wortel. Deze wortel is zo’n 3 centimeter dik. Het wordt al eeuwen gebruikt in Japan. Voordat de culinaire waarde van het product werd ontdekt, werd het gebruikt als medicijn. Het product is dan ook goed voor je gezondheid.

Vergis je echter niet: de wasabi die je bij de meeste sushirestaurants krijgt, is helemaal geen wasabi. Het product is namelijk duur en lastig houdbaar. In plaats daarvan krijg je een mix van de verwante mierikswortel, mosterd, radijs en bladgroen. Alleen de echt goede Japanse restaurants serveren de echte variant.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar koop je het?

Het is te koop bij de grotere supermarkten. Bij de toko zit je sowieso goed. Je kunt trouwens ook wasabimayonaise kopen, daar zijn wij bij Foodies ook fan van!

Hoe smaakt wasabi?

Nu we je vraag ‘Wat is wasabi?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. Je hebt er maar weinig van nodig want de smaak is vol, pittig en scherp. In tegenstelling tot pepers blijft de pittigheid echter niet zo lang hangen.

Hoe moet je wasabi bewaren en hoe lang is het houdbaar?

We vertelden het al even, maar verse wasabi bederft erg snel. Gelukkig zijn de pasta’s die verkocht worden bij de supermarkt en de toko een stuk langer houdbaar. Kijk op de verpakking voor de exacte datum en het bewaaradvies.

Wat kun je er allemaal mee?

Wat kun je allemaal maken met wasabi? Deze pasta is naadloos verbonden met sushi, maar ook gecombineerd met andere soorten vis of rundvlees is het product een feestje voor je smaakpapillen. Wil je jouw soep, saus of dip van wat extra pittigheid voorzien? Ook dan kun je wasabi gebruiken. Maak maar eens een van deze heerlijke recepten om de Japanse favoriet te proberen.

1. Ochazuke (zalm met theebouillon)

Basisboek Japan 50-51 Ochazuke (zalm met theebouillon)

2. Gefrituurde garnalen met limoen­currymayonaise

Gefrituurde garnalen met limoen­currymayonaise

3. Japanse chirashi (sushibowl)

Japanse chirashi (sushibowl) wat is wasabi