Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
wat is za'atar?

Wat is za’atar en wat kun je ermee?

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Garam masala, ras el hanout en vijfkruidenpoeder worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke smaakmakers die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist dé producten die je gerecht interessant maken. Vandaag vertellen we je dan ook alles over za’atar. Want wat is za’atar en wat maak je ermee?

Wat is za’atar?

Za’atar is een kruidenmix uit het Midden-Oosten. Het is ook de naam van een wilde oregano die verwant is aan marjolein, een hoofdingrediënt uit de kruidemix. Traditioneel gezien bestaat het uit het gedroogde kruid zelf, gemengd met sesamzaad en sumak. Tegenwoordig vind je veel verschillende varianten met diverse kruiden en smaakmakers, maar het liefst kiezen we voor de originele variant. In de potjes in de supermarkt is vaak ook nog zout toegevoegd aan de populaire kruidemix.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt za’atar?

De smaak van za’atar is het beste te omschrijven als rijk en ook diep. De wilde oregano smaakt gedroogd niet alleen naar oregano zoals je deze kent, het heeft ook iets weg van tijm en marjolein. Het sesamzaad zorgt voor een nootachtige smaak en de sumak voegt een friszure smaak toe. Kortom; deze kruidenmix bevat veel smaken waardoor het een heerlijke toevoeging is aan diverse gerechten. Ook op zichzelf met een beetje brood en yoghurt smaakt het fantastisch.

Waar koop je het?

Tegenwoordig is het in haast elke supermarkt verkrijgbaar, maar let op: hier zit vaak flink wat zout aan toegevoegd. Dat is niet altijd nodig en overheerst soms de overige smaken. Ga voor goede za’atar naar de Turkse supermarkt en laat je adviseren. Je kunt eventueel zelf za’atar maken door vier theelepels gedroogde wilde oregano te mengen 1 theelepel geroosterd sesamzaad en een halve theelepel sumak. Maal alles fijn in een vijzel en je hebt je eigen kruidenmix. Heb je geen wilde oregano? Meng dan twee theelepels gewone gedroogde oregano met twee theelepels tijm.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Zoals bij de meeste kruidenmixen kun je za’atar ontzettend lang bewaren. Let er wel op dat de intensiteit van de smaak wat afneemt naarmate je het langer bewaart. Bewaar de kruidenmix donker en droog, bijvoorbeeld in een goed afgesloten potje in de voorraadkast. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.

Hoe vervang je het?

De unieke smaak van za’atar is nauwelijks te vervangen. Heb je het niet in huis en vraagt een recept er toch om? Gebruik dan bijvoorbeeld een mengsel van oregano, tijm, sumak en sesamzaad. Eventueel kun je wat citroensap toevoegen aan je gerecht als je ook geen sumak in huis hebt.

Wat kun je er allemaal mee?

De vraag is eigenlijk wat je er niet mee kunt. Wat ons betreft smaakt za’atar haast overal lekker bij. Strooi bijvoorbeeld wat van de kruidenmix over een gebakken eitje, meng het door een dip, roer het door de yoghurt of verwerk het ook in een stoof. De mogelijkheden zijn eindeloos. Onze favoriet? Koop bij de Turkse bakker simit (een ringvormig brood) en meng wat labneh of yoghurt met flink wat za’atar. Dip het brood in het mengsel en je hebt een fantastische lunch of snack.

Recepten met za’atar

Loopt het water je al in de mond en wil je aan de slag met za’atar? Dat snappen we helemaal. Hieronder verzamelden we een aantal heerlijke recepten om je wat inspiratie te geven.

Pastasalade met za’atar en groene olijven

Pastasalade met za’atar en groene olijven

Meer dan dertig minuten heb je niet nodig om deze heerlijke en vullende pastasalade op tafel te zetten. Hou je nog wat over? Neem het de volgende lekker mee als lunch!

Naar het recept
Groentetajine met homemade flatbread

Groentetajine met homemade flatbread

In een stoof, als basis voor de hummus of in een salade: wij gebruiken maar al te graag kikkererwten! Deze heerlijke en voedzame peulvrucht is een echte alleskunner. Natuurlijk mag onze favoriete kruidenmix niet ontbreken in dit recept.

Naar het recept
Tomatengalette met geklopte feta

Tomatengalette met geklopte feta

Geklopte feta smaakt net wat romiger dan dat je een stukje gewone feta eet. De geklopte variant past perfect bij deze vegetarische tomatengalette. Bijkomend voordeel? De oven doet het meeste werk voor je.

Naar het recept
Vega roast van bonen en noten met fetavulling

Vega roast van bonen en noten met fetavulling

Nog zo’n heerlijk recept met feta! Deze roast met de rijke smaken van pistachenoten, zongedroogde tomaten, feta en za’atar is minstens net zo spannend als een groot stuk vlees. De geroosterde bimi met harissa vult het geheel mooi aan.

Naar het recept
Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Börek met geroosterde pompoen, feta en snijbiet

Je hebt het vast weleens gezien of gegeten, börek is een gevulde deeggerecht uit het Midden-Oosten. We vullen ‘m in dit recept met geroosterde pompoen, feta en snijbiet. Trek er wat tijd voor uit, al zal het wachten beloond worden bij de eerste hap.

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!