Wat zijn kruisbessen?

Hoewel de kruisbes een lekkere smaak én tal van gezondheidsvoordelen heeft, wordt hij maar weinig gegeten. Dat is mede te danken aan zijn onbekendheid, dus geven we je graag antwoord op de vraag ‘Wat zijn kruisbessen?’ De kruisbes is verkrijgbaar in een groene, gele of rode kleur en behoort tot de ribesfamilie. Hieronder vallen ook de bekendere zwarte bes en aalbes. Vooral in april en mei groeit de plant waaraan deze lekkere vrucht groeit volop. Vanaf juni is de bes dan ook op zijn lekkerst. Ga dus nu alvast oefenen met onze recepten met kruisbessen, zodat je in juni verzekerd bent van een geweldig resultaat.

Waar koop je ze?

Helaas: bij de supermarkten kun je geen kruisbessen kopen. Sommige groentenspeciaalzaken hebben ze wel en ook bij de Turkse en Marrokkaanse supermarkt heb je soms geluk. Wil je verzekerd zijn van dit smakelijke besje? Schaf dan een kruisbessenplant aan en verbouw dit lekkers gewoon zelf!

Hoe smaken kruisbessen?

Nu we je vraag ‘Wat zijn kruisbessen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze vrucht smaakt. De bessen hebben een frisse en zoetzure smaak, die zowel in zoete als hartige gerechten goed tot zijn recht komt.

Welk deel is eetbaar?

Verwijder na het wassen van de bes de steeltjes en bloemresten & you’re good to go!

Hoe moet je kruisbessen bewaren?

Kruisbessen zijn net als andere zachte vruchten erg teer, dus gebruik ze altijd zo vers mogelijk. Wil je de bessen toch wat langer bewaren? Spreid ze dan uit over een bord en zet ze vervolgens in de koelkast. Dan blijven ze enkele dagen goed.

Wat kun je er allemaal mee?

Met kruisbessen kun je ontzettend veel kanten op. Verwerk ze eens in de vulling voor je taart, maak er mousse, een salsa of juist jam van en vergeet ze ook niet in je zelfgemaakte flensjes of chutney te stoppen. Ben je enthousiast geworden? Probeer dan eens een van deze recepten met kruisbessen.

1. Gegrilde garnalen met geroosterde-kruisbessensalsa

Gegrilde garnalen met geroosterde-kruisbessensalsa

2. Kruisbessen-schuimtaartje

toetjes kruisbessen-schuimtaartje

3. Brie met raapstelen en kruisbessenchutney