Wat zijn raapstelen?

Nu de lente haar intrede doet, verruilen we de zware kost voor heldergroene groenten. Raapstelen kun je dan ook het beste nu in huis halen, want vanaf maart zijn ze weer in het seizoen. Maar wat zijn raapstelen precies? Deze voorjaarsfavorieten worden ook wel ‘keeltjes’ genoemd en zijn eigenlijk het jonge loof van de meiknol. Ze worden, afhankelijk van het soort, met wortel en al geoogst of aan de grond afgesneden. In de winkel herken je ze aan hun langwerpige, ingesneden blad.

Waar moet je op letten bij de aankoop?

Raapstelen liggen regelmatig bij de supermarkten in de schappen, maar lang niet altijd. Bij de biologische supermarkt, groenteboer of markt grijp je in de meeste gevallen niet mis. Stop je bosje van dit lekkers niet zomaar in je mandje, maar controleer eerst of de blaadjes er frisgroen uitzien. Donkere, verlepte exemplaren kun je beter links laten liggen.

Hoe smaken raapstelen?

Nu we je vraag ‘Wat zijn raapstelen?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lentegroen smaakt. Je proeft al snel een lichtpittige smaak, die doet denken aan jonge spinazie.

Hoe kan je raapstelen vervangen?

Greep je toch mis op de markt of is deze groente toch niet helemaal jouw ding? Je kunt raapstelen vervangen door jonge spinazie of rucola.

Welk deel is eetbaar?

Voor je raapstelen kunt verwerken in jouw lekkere gerecht, snijd je eerst de wortel af. Die is niet eetbaar. Was de groente vervolgens in ruim koud water voor je hem verder bereidt.

Hoe moet je raapstelen bewaren en hoe lang blijven ze goed?

Het is aan te raden om raapstelen zo vers mogelijk te kopen. Ga je er niet meteen mee aan de slag? Dan kun je raapstelen bewaren in de koelkast. Meestal blijven ze slechts drie dagen goed, dus wacht niet te lang. Het is ook mogelijk om de groente in te vriezen. Blanceer ze kort en stop ze in een diepvrieszakje, zodat je ze enkele maanden kunt bewaren.

Wat kun je er allemaal mee?

Raapstelen zijn super veelzijdig. Je kunt ze koken, stomen, koud verwerken in een salade, er soep of stamppot van maken en nog veel meer! Enthousiast geworden? Probeer deze recepten met raapstelen eens.

1. Lamsrack met aardappelsalade

Lamsrack met aardappelsalade

2. Raapstelensalade met geroosterde citrus en geitenkaas

mizunasalade

3. Brie met raapstelen en kruisbessenchutney