Heb je een fles wijn gekocht of gekregen en wil je deze niet gelijk opdrinken? Geen probleem. Wijn blijft een hele tijd goed, mits je het op de juiste manier bewaart. Lees dus snel verder om erachter te komen waar je wijn juist wél en niet moet bewaren.

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Waar wijn bewaren?

Wijn kan je het beste op een donkere plek bewaren. Niet voor niets is de wijnkelder een bekend fenomeen. In een donkere en koele kelder wordt de drank namelijk niet aangetast door zonlicht en warmte. Helaas is een wijnkelder niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen bewaren hun wijnflessen op een meer prominente plek. Een wijnrek in de keuken of woonkamer staat misschien leuk, maar is niet de beste plek. Want zodra er licht bij de fles komt, kan de drank sneller zijn smaak verliezen en dat is natuurlijk hartstikke zonde. Bewaar je wijnflessen dus altijd op een donkere plek.

Wat is de juist temperatuur om wijn te bewaren?

Nu denk je misschien aan de koelkast: een donkere en koele plek. Helaas is geen geschikte plek om je wijn te bewaren. De temperatuur van de koelkast tast de smaak van de wijn namelijk aan. Witte wijn kan er zelfs wat smakeloos van worden. Bewaar je wijn altijd op kamertemperatuur en leg de fles pas in de koelkast als je weet dat je deze binnenkort gaat opdrinken.

Geopende fles wijn bewaren

Heb je de fles al geopend en wil je het bodempje bewaren? Dan is de koelkast juist wel de goede plek en komt de kou goed van pas om het bedervingsproces tegen te gaan. Volgens het Voedingscentrum kan je een geopende fles wijn ongeveer drie dagen in de koelkast bewaren. Na drie dagen is het feest voorbij en wordt de wijn minder sterk van smaak, bitter of zelfs zuur. Wil je de restjes van je geopende fles wijn liever langer bewaren? Vries het restant dan in. Dit doe je het gemakkelijkst door het laatste restje wijn in een ijsblokjesvorm te gieten. Door de restjes wijn in te vriezen zal er helaas wel wat smaak verloren gaan maar de blokjes ingevroren wijn zijn nog perfect te gebruiken in een risotto of saus.

wijn bewaren

Lees ook: Wat te doen met een bodempje wijn?