Ben jij ook zo gek op advocaat? De romige eierlikeur smaakt voor velen nostalgisch en is erg lekker. Je kunt natuurlijk een fles kant-en-klaar in de supermarkt kopen maar nog leuker is om zelf advocaat te maken. Met ons recept en tips maak jij hem net zo ouderwets lekker als vroeger bij oma thuis.

Meer handige tips voor in de keuken ontvangen? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is advocaat?

Voordat we je kunnen uitleggen hoe je zelf advocaat kan maken, moet je eerst weten wat advocaat is. Dit is een eierlikeur met een kenmerkende gele kleur die vooral in Nederland wordt gedronken. Deze Hollandse delicatesse is een mengsel van eidooiers, suiker, melk en alcohol. Meestal wordt de likeur met brandewijn of jenever gemaakt maar als je geen fan bent van brandewijn, kun je de advocaat ook maken met rum, cognac of whisky. Traditioneel wordt advocaat met hele eierdooiers gemaakt waardoor het een lobbige structuur heeft. Hierdoor kan je de likeur niet drinken maar wordt het met een lepeltje gegeten. Vaak wordt het met een toef slagroom geserveerd.

Zelf advocaat maken

Ben je van plan om zelf advocaat te maken? Goed idee! Het is niet alleen makkelijk om te maken, maar het resultaat is ook nog eens onweerstaanbaar lekker. Het is de perfecte drank om te serveren bij een feestje of om cadeau te geven aan vrienden en familie.

Advocaat recept

  1. Klop 8 eidooiers en 2 eieren glad met 175 g suiker, het merg van 1 vanillestokje en een snuf zout. Voor de perfecte gladde structuur, pureer je de eieren en dooiers voor gebruik kort in een blender. Voeg al roerend 250 milliliter cognac (of een jenever, brandewijn, whiskey of rum) aan het mengsel toe.
  2. Verwarm het mengsel al roerend au bain­marie tot het ca. 60°C is en dik begint te worden. Het geheim van een perfecte advocaat is om het mengsel langzaam te verwarmen, zodat het dik en romig wordt zonder te schiften. Zodra het mengsel dik wordt, neem je de kom en giet je het mengsel in een schone fles of pot en sluit direct af.

Serveer je zelfgemaakte advocaat dezelfde dag nog of bewaar de afgesloten fles of pot in de koelkast. Na enkele dagen in de koelkast is hij het lekkerst. Gekoeld blijft de likeur tot 3 weken houdbaar.

Advocaat recepten

Puur oplepelen uit een glaasje mag, of gebruik hem in een advocaattaart, pasteitjes of cake. Wij delen de lekkerste recepten:

Advocaatpasteitjes

Ben jij gek op Portugese gebakjes Pastéis de Nata? Dan moet je deze advocaatpasteitjes eigenlijk ook eens proberen. Het idee is hetzelfde maar in dit recept voegen we een scheutje van je lievelingslikeur toe.

> naar het recept: advocaatpasteitjes

Advocaatpasteitjes

Smeuïge advocaatcake met chocoladestukjes

Deze smeuïge advocaatcake is niet alleen heerlijk bij een warme kop thee tijdens deze winterse lente, maar ook geschikt als feestelijk paasgebak.

> naar het recept: smeuïge advocaatcake met chocoladestukjes

smeuïge advocaatcake

Advocaat-chocoladetaart

Jaren geleden sierde deze prachtige feestelijke taart de cover van ons paasnummer, maar deze taart is nog steeds tijdloos lekker. Pak je oude Foodies erbij of klik gewoon op onderstaande link om hem te maken. Vergeet ‘m vooral niet rijkelijk met (paas)eitjes te versieren. Zo is ‘ie helemaal in thema!

> naar het recept: advocaat-chocoladetaart voor Pasen

Advocaat-chocoladetaart voor Pasen

Lees ook: Dit is waarom het ei het meest bijzondere voedingsmiddel is