Zelf pasta maken

Zelf pasta maken lijkt soms een hele opgave, maar niets is minder waar. Gooi je haar in een knot en stroop de mouwen op want in een mum van tijd heb je het zelf gemaakt met deze onderstaande tips!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

De juiste verhoudingen

Verse pasta maak je van bloem en eieren. Gebruik voor elke 100 g bloem 1 kakelvers ei. Een deeg van 2 eieren en 200 g bloem is genoeg voor 3 personen. Je kunt gewone bloem gebruiken, of 1/3 vervangen door durum (harde tarwe). Zorg altijd voor de juiste verhoudingen. Anders wordt het eindresultaat veel te plakkerig of juist te droog, en dat willen we natuurlijk niet.

zelf pasta maken

Spierkracht om zelf pasta te maken

Voor het kneden van perfect pastadeeg heb je spierballen nodig. Voeg niet te snel water toe om het deeg soepeler te maken; na circa 10 minuten kneden verandert het kruimelige ei-bloemmengsel in een elastische deegbol. Naast spierballen heb je dus ook een flinke dosis geduld nodig. Neem voldoende tijd om zelf pasta te maken, verwacht niet dat je in een half uurtje klaar bent.

Laat de pasta rusten

Laat het deeg voor het uitrollen minimaal 30 minuten verpakt in vershoudfolie rusten. Door de korte pauze ontspannen de gluten en is het deeg makkelijker uit te rollen. Na gedane arbeid ook voor jou het ideale moment voor een lekker glas chianti en een plakje venkelworst of wat Italiaanse kaas. Harde werkers mogen natuurlijk beloond worden.

Goed laten drogen

Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad of met de pastamachine uit tot dunne vellen. Ga je daarna pasta snijden, bijvoorbeeld voor pappardelle of tagliatelle, laat de uitgerolde vellen dan eerst even drogen zodat de slierten straks niet aan elkaar blijven plakken. Dit scheelt je een hoop gedoe als je het straks gaat koken.

pasta

Op de juiste manier bewaren

Droog de slierten kort en rol ze met wat bloem op tot nestjes zodat ze straks makkelijk in de pan passen. Wil je de pasta bewaren, laat de nestjes dan aan de lucht helemaal drogen en doe ze daarna pas in een trommel. Zo blijft het enkele weken houdbaar.

Koken in ruim water

Voor elke 100 g pasta heb je 1 l water met 1 tl zout nodig om in te koken. Verse pasta kook je al dente in circa 1 minuut. Heb het even gedroogd, dan duurt het koken tussen de 3 en 5 minuten. Proef tussendoor of de pasta al gaar is. Kook de pasta altijd in ruim water, liever teveel dan te weinig. Twijfel je over de hoeveelheid zout? Als het water naar zeewater smaakt zit je goed!

Planning

La pasta non aspetta! Oftewel: de pasta wacht niet. Zorg dat je eerst je saus en bijgerechten klaar hebt en de pasta niet eerder dan gelijktijdig. Het is zonde als deze door blijft garen tot een soort soep omdat de saus nog niet helemaal klaar is.

Aan de slag met deze recepten:

Verse pasta met kip, sherry en peultjes

Simpel, snel én ontzettend lekker! Dat is deze verse variant met kip, sherry en peultjes. Schenk jezelf een goed glas wijn in en duik de keuken in om deze heerlijke maaltijd te bereiden.

kip sherry

Zelf pasta maken

In het zonnetje dwalend langs de kasteelmuren en de vele Italiaanse standjes voelt het echt even als vakantie. De smaak van Italië ging niet alleen door de maag, want behalve de Italiaanse keuken en de typisch Italiaanse wijnen hebben we ons gewaagd aan zelf pasta maken.

zelf pasta maken