1. Verse pasta maak je van bloem en eieren. Gebruik voor elke 100 g bloem 1 ei. Een deeg van 2 eieren en 200 g bloem is genoeg voor 3 personen. Je kunt gewone bloem gebruiken, of 1 /3 vervangen door durum (harde tarwe).

2. Voor het kneden van pastadeeg heb je spierballen nodig. Voeg niet te snel water toe om het deeg soepeler te maken; na ca. 10 minuten kneden verandert het kruimelige ei-bloemmengsel in een elastische deegbol.

3. Laat het deeg voor het uitrollen minimaal 30 minuten verpakt in vershoudfolie rusten. Door de korte pauze ontspannen de gluten en is het deeg makkelijker uit te rollen. Na gedane arbeid ook voor jou het ideale moment voor een chianti.

4. Rol het deeg op een met bloem bestoven werkblad of met de pastamachine uit tot dunne vellen. Ga je daarna pasta snijden, bijvoorbeeld voor pappardelle of tagliatelle, laat de uitgerolde pastavellen dan eerst even drogen zodat de slierten straks niet aan elkaar blijven plakken.

5. Droog de slierten kort en rol ze met wat bloem op tot nestjes zodat ze straks makkelijk in de pan passen. Wil je de pasta bewaren, laat de nestjes dan aan de lucht helemaal drogen en doe ze daarna pas in een trommel. De pasta blijft zo enkele weken houdbaar.

6. Voor elke 100 g pasta heb je 1 l water met 1 tl zout nodig om in te koken. Verse pasta kook je al dente in ca. 1 minuut. Heb je de pasta even gedroogd, dan duurt het koken tussen de 3 en 5 minuten. Proef tussendoor of de pasta al gaar is.

7. La pasta non aspetta! Oftewel: de pasta wacht niet. Zorg dat je eerst je saus en bijgerechten klaar hebt en de pasta niet eerder dan gelijktijdig.