Geroosterd uit de oven, lekker mals in een curry, in dunne schijfjes op een plaattaart of gepureerd in een romige soep … we kennen genoeg klassiekers om het lekkere oranje vruchtvlees te verwerken, maar met de pitten weten we ons vaak geen raad, waardoor ze in de meeste gevallen bij het groenafval belanden. Volkomen onterecht als je het ons vraagt, je kunt pompoenpitten namelijk makkelijk roosteren voor een heerlijke en verantwoorde snack. Foodies legt je haarfijn uit hoe je dit doet!

Zijn pompoenpitten gezond?

Als je nog niet helemaal overtuigd bent om aan de slag te gaan met pompoenpitten, kunnen we je hiermee misschien over de streep trekken. Pompoenpitten zijn namelijk niet alleen eetbaar, maar ook hartstikke gezond. Zo zijn ze rijk aan eiwit, vezels en meervoudig onverzadigde vetzuren. Tijdens het knabbelen krijg je bovendien grote hoeveelheden mineralen zoals fosfor, ijzer, magnesium en zink binnen. Zonde om er niets mee te doen? Dat dachten wij ook!

Zijn alle soorten pompoenpitten eetbaar?

Als je je afvraagt welke pompoenpitten je kunt gebruiken, is het antwoord simpel: allemaal. Heb je een ronde oranje pompoen of flespompoen in huis, het maakt allemaal niet uit. Zolang de pompoen eetbaar is, zijn de pitten dat ook. Dus any kind will do!

Goed wassen

Halveer de pompoen en schraap er de pitten met een lepel uit. Was de pompoenpitten vervolgens grondig onder de kraan en probeer daarbij het draderige vruchtvlees zoveel mogelijk te verwijderen. Laat de pompoenpitten uitlekken in een vergiet en dep ze tot slot droog met keukenpapier of een schone theedoek.

To peel or not to peel?

Pompoenpitten zitten in een witte schil. Als je deze verwijdert, komen de groene pitjes tevoorschijn. Hoewel de vezelrijke schil na het roosteren gewoon eetbaar is, vinden veel mensen hem te hard en taai. Als je er zelf ook niet van houdt, laat je hierdoor vooral niet weerhouden, want de witte schil kun je gewoon pellen. Om het karweitje iets makkelijker te maken, kun je de pitten eerst 5 minuten blancheren in kokend water, waardoor de schil begint los te laten. Ook kun je de pitten in een enkele laag over een schoon werkblad verdelen en de schil voorzichtig open te kraken door erover met een deegroller te rollen.

Zelf pompoenpitten roosteren

Verwarm de oven voor op 150°C. Je kunt de pompoenpitten mengen met 1-2 el olie of droog roosteren. Verdeel de pompoenpitten in een enkele laag over een bakplaat. Voor een hartige snack kun je ze bestrooien met wat zeezout. Schuif de bakplaat in de oven en rooster de pitten 30-40 minuten in de oven tot ze lichtbruin en knapperig worden. Schep ze tussendoor af en toe om zodat ze gelijkmatig kleuren. Laat de pompoenpitten afkoelen en bewaar ze tot 2 weken in een afgesloten potje op kamertemperatuur of 1-2 maanden in de koelkast of vriezer.

Smaakvariaties

Je kunt geroosterde pompoenpitten extra lekker maken met de juiste smaakmakers. Meng de pompoenpitten met 1-2 el olie en je favoriete kruidenmengsel zoals currypoeder, ras el hanout, Italiaanse kruiden of za’atar. Of geef ze een lekkere Aziatische twist met 1-2 el olie, 1 el sojasaus, 1 el honing en een snuf cayennepeper. Liever zoet? Meng de pitten met 2 el gesmolten boter, 2 el (riet)suiker en 2 tl kaneel.

Wat te doen met pompoenpitten

Eet de pompoenpitten zo uit het vuistje als een lekkere snack, garneer soepen en salades ermee of voeg ze toe aan je zelfgemaakte granola. Of probeer een van deze heerlijke recepten met pompoenpitten:

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

papardelle

Bladerdeeg-pompoenrol met geitenkaas

pompoenrol

Gesmoorde pastinaken met olijven en aardappelpuree

gesmoorde pastinaak recept

Zoete-aardappelpuree met miso

zoeteaardappelpuree