Ingrediënten voor 2 broden (elk ca. 8 plakken):

  • 1 el honing
  • 2 tl droge gist
  • 100 g volkoren roggemeel
  • 300 g tarwebloem – liefst type 00
  • 100 g volkoren tarwemeel
  • zout
  • 150 g dadels zonder pit, in stukjes

Alles in huis? Aan de slag!

Zelf roggebrood maken

1. Klop 350 ml lauwwarm water met de honing tot hij oplost. Klop de droge gist erdoorheen. Laat 10-15 minuten rusten tot er een laagje schuim op de vloeistof staat.

Zelf roggebrood maken 2

2/3.Meng in een grote kom het roggemeel, de harde tarwebloem, de volkoren tarwebloem en 1 tl zout. Voeg het gistmengsel toe en meng door elkaar tot een plakkerig deeg.

Zelf roggebrood maken 4

4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 5-10 minuten door tot het glad voelt en terugveert als je het met je vinger indrukt. Leg het deeg in een schone, met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rij zen tot het in volume verdubbeld is.

Zelf roggebrood maken 5

5. Haal het gerezen deeg uit de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht eruit en kneed het deeg kort door.

Zelf roggebrood maken 6

6/7. Verdeel de stukjes dadel over het deeg en kneed ze erdoorheen.

8. Verdeel het deeg in twee bollen en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Snij d de bovenkant van de bollen twee keer in met een scherp gekarteld mes.

Zelf roggebrood maken 9

9. Laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak de broden ca. 30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen voordat je ze snijdt.

Per portie: ca. 139 kcal
5 g eiwit | 1 g vet | 27 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Luis Peral