Zelf roggebrood maken

Niets is lekkerder dan de geur van vers gebakken brood. Perfect voor een goed ontbijtje op bed. Laat het brood even afkoelen, geniet van de geur die zich verspreidt door de keuken en eet vervolgens zelfgemaakt roggebrood. Heerlijk!

Ingrediënten voor 2 broden (elk ca. 8 plakken):

  • 1 el honing
  • 2 tl droge gist
  • 100 g volkoren roggemeel
  • 300 g tarwebloem – liefst type 00
  • 100 g volkoren tarwemeel
  • zout
  • 150 g dadels zonder pit, in stukjes

Alles in huis? Aan de slag!

Tijd om te beginnen en zelf roggebrood te maken. Wij loodsen je er uiteraard stap voor stap doorheen met duidelijke uitleg en foto’s.

Zelf roggebrood maken

1. Klop 350 ml lauwwarm water met de honing tot het oplost. Klop de droge gist erdoorheen. Laat 10-15 minuten rusten tot er een laagje schuim op de vloeistof staat.

Zelf roggebrood maken 2

2/3. Meng in een grote kom het roggemeel, de harde tarwebloem, de volkoren tarwebloem en 1 tl zout. Voeg het gistmengsel toe en meng door elkaar tot een plakkerig deeg.

Zelf roggebrood maken 4

4. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 5-10 minuten door tot het glad voelt en terugveert als je het met je vinger indrukt. Leg het deeg in een schone, met olie ingevette kom. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op een warme plek ca. 1 uur rijzen tot het in volume verdubbeld is.

Zelf roggebrood maken 5

5. Haal het gerezen deeg uit de kom en stort het op een met bloem bestoven werkblad. Druk de lucht eruit en kneed het deeg kort door.

Zelf roggebrood maken 6

6/7. Verdeel de stukjes dadel over het deeg en kneed ze erdoorheen.

8. Verdeel het deeg in twee bollen en leg ze op een met bloem bestoven bakplaat. Snijd de bovenkant van de bollen twee keer in met een scherp gekarteld mes.

Zelf roggebrood maken 9

Zelf roggebrood bakken

9. Laat het deeg nog ca. 1 uur rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 220°C / hetelucht: 200°C). Bak de broden ca. 30 minuten in de oven. Laat helemaal afkoelen voordat je ze snijdt. Geniet van je zelfgebakken roggebrood!

Per portie: ca. 139 kcal
5 g eiwit | 1 g vet | 27 g koolhydraten

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Luis Peral

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.