Ingrediënten voor 6 personen:

  • 250 ml melk
  • ½ ui
  • 1 laurierblad
  • 3 peperkorrels
  • 50 g + extra boter
  • 5 el bloem
  • 1 bosje platte peterselie – fijngehakt
  • 1 tl dijonmosterd
  • 1 eidooier
  • 200 g zachte geitenkaas – verbrokkeld
  • 25 g + extra parmezaan – geraspt
  • 6 eiwitten
  • 200 ml slagroom
  • 6 ramekins – ca. 200 ml inhoud

Alles in huis? Aan de slag, we gaan zelf soufflés maken!

zelf souffles maken 1  zelf souffles maken

1. We gaan beginnen met zelf soufflés maken! Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Breng in een pannetje de melk met de ui, het laurierblad en de peperkorrels tot net aan de kook. Neem van het vuur.

2. Smelt 50 g boter in een andere pan en roer de bloem erdoorheen. Bak al roerend een paar minuten tot een dikke, gladde roux.

 

3. Zeef de nog warme melk en klop hem beetje bij beetje met een garde door de roux tot een glad beslag. Breng aan de kook en kook al roerend 2 minuten tot het beslag indikt. Laat een beetje afkoelen.

4. Roer de peterselie, de mosterd, de eidooier, de geitenkaas en royaal zout en peper door het beslag.

zelf souffles maken 5  zelf souffles maken 6

5. Vet de ramekins in met boter en bestrooi ze aan de binnenkant met parmezaan. Keer ze om en laat overtollige parmezaan eruit vallen.

6. Klop de eiwitten met een snufje zout stijf.

zelf souffles maken 7  

7. Roer een lepel stijfgeklopt eiwit door het beslag om het los te maken. Schep met een grote lepel het overige eiwit er voorzichtig doorheen om het beslag luchtig te houden.

8. Verdeel het beslag met een lepel over de ramekins en veeg de randen van de ramekins even schoon als er beslag op zit. Bak de soufflés in ca. 15 minuten in de oven gaar. Laat ze iets afkoelen en neem ze uit de ramekins. Bewaar ze nu eventueel afgedekt met vershoudfolie in de koelkast of in de diepvries tot je ze wilt gebruiken.

zelf souflles maken 9

9. Verwarm om de soufflés af te bakken de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Laat ze als ze uit de diepvries komen eerst helemaal ontdooien. Zet de soufflés op mini ovenschaaltjes om ze te serveren. Schenk 2 el slagroom over elke soufflé en bestrooi met parmezaan. Bak ze ca. 15 minuten in de oven goudbruin tot ze iets gerezen zijn en de kaas bubbelt (bak ze ca. 10 minuten als ze niet eerst uit de koelkast of diepvries komen).

Per souffé: ca. 477 kcal
17 g eiwit | 38 g vet | 16 g koolhydraten

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur & foodstyling: Janine Ratcliffe Foto’s: Stuart Ovenden Styling: Iris Bromet