Cranberry’s zijn maar een korte tijd verkrijgbaar in de winter. De kerstperiode is het ideale moment om uit te pakken met de friszure rode bessen. Want wil je die echte kerstgeur in huis en de maak van de kerst op tafel,  dan maak je deze feestelijke cranberrycompote met sinaasappel, citroen, kaneel en port. 

Cranberrycompote

Lekker bij gebraden eendenborst, kalkoen, varkensvlees of bij de kaasplank. En als je toch bezig bent, geef een potje mee aan je (schoon)moeder. De compote is binnen een kwartiertje klaar, dus daarmee maak je gemakkelijk vrienden. Voeg voor een variatie op de klassieke cranberrycompote een stuk verse gember of steranijs tijdens het koken toe.
Maak 500 g verse cranberry’s schoon en laat ze goed uitlekken. Boen 1 sinaasappel (biologisch) en 1 citroen(biologisch) schoon onder heet water. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen er in sliertjes af (zorg ervoor dat je het witte gedeelte niet meeneemt want dit smaakt bitter). Pers de sinaasappel en de citroen uit. Breng de cranberry’s met het sap, de schil, 2 kaneelstokjes, 100 g suiker en 100 ml rode port aan de kook. Laat ca. 15 minuten op laag vuur koken tot de bessen stuk zijn. Verwijder de citrusschillen. Giet de compote in schone potten.

Cranberry compote